Plågoanden av Sofia Rustan

När mormor levde var hon en del av Amandas trygghet. När mormors hus nu finns till försäljning lägger hon ett bud. Men hur kommer det att påverka hennes redan ostabila förhållande med sambon Patrik?

Det sista kapitlen i Sofia Rustans debutroman Skadedjuret väckte min nyfikenhet på hur kriminalinspektör Amanda Junissons privatliv skulle utvecklas och naturligtvis också vilket fall som skulle hamna på hennes bord i nästa bok.  

Nu är den andra delen i "morden i Sundsvall" här, den heter Plågoanden och en stor del av bokens handling utspelar sig i området vid kusten kring Njurunda som ligger strax söder om Sundsvall. Där ligger också mormors hus och Amanda minns den trygghet det gav. 

I den första boken Skadedjur mördades en romsk man och han efterlämnade dottern Kati. Amanda och Patrik har nära kontakt med flickan som bor i ett familjehem. Under midsommarhelgen hyr de ett hus på Killingskäret för att komma från stan och kunna fira midsommarafton med Kari. Där vid havet känner Amanda hur hon inte bara saknar tryggheten i mormors hus utan också friheten och naturen.

"Det är här vid havet hon vill bo"

Midsommarhelgen avslutas tvärt när Amanda blir kallad till kyrkoruinen i Njurundabommen där en ung man hittats död vid en gravkista och en uppgrävd grav. När sedan en skjuten kvinna flyter iland på en havsstrand i närheten får hon och kollegan Claes en växande mordutredning att ta tag i. Claes kan ibland vara lite burdus och svår att samarbeta med, men han finns oftast där när hon behöver honom, vilket inte alltid är fallet med sambon Patrik.

Precis som i den by jag växte upp i finns här det gamla talesättet om "tre döda i byn". Har de två fallen samma gärningsman och kommer det gamla talesättet besannas.

Sofia Rustan tar här upp flera viktiga ämnen som mobbing, ofrivillig barnlöshet, våld i nära relationer, självmord och svikna relationer. Handlingen i en kriminalroman blir extra känslig när den rör sig kring barn och  ungdomar. Även om det här alltid varit viktiga ämnen så utvecklas och synliggörs de ytterligare i samtid genom mobiltelefonernas teknik med sms och möjlighet till sociala medier. 

Jag tycker att Sofia har tagit ett stort steg vidare i sitt författarskap. Bok nummer två har ökat min nyfikenhet ytterligare på Amanda Junissons privatliv och på hennes arbete som gruppledare vid Grova brott hos Sundsvallspolisen och nu väntar jag på den tredje delen i serien.

Tack Bokförlaget Polaris för att jag fick läsa och skriva om boken.

Plågoanden
Författare:
 Sofia Rustan
ISBN: 9789177954965
Utgivningsdatum: 2023-10-25
Förlag: Bokförlaget Polaris

  (null)


"Sofia Rustan är jurist och arbetar för närvarande som kundombudsman på ett försäkringsbolag. Hon är uppvuxen i Gammelstad men bor numera i Sundsvall med sin familj.  Vid sidan av sitt ordinarie yrke arbetar hon med skrivande, fotografering och konst." (Bokförlaget Polaris)

Kommentera här: