En söndagsbetraktelse om kriminalromanernas betydelse i den värld vi lever i

Söndag igen och 19 grader på termometern utanför vårt fönster. Årets deckarfestival är avklarad och vi är som alltid nöjda efter tre dagar och över 30 författarintervjuer.

I dagens lokaltidning läser jag en krönika av författaren och konstnären Sofia Rustan. Hon har en del funderingar kring kriminalromanernas betydelse i den värld vi lever i och att det enligt forskare finns en trygghetsskapande effekt i att läsa deckare där vi vet att historien kommer att ordna upp sig.

"Vårt behov av ljus är större än någonsin."

 "Jag skulle önska att vi kunde lägga in verkligheten i mallen, och skapa ordning i kaoset."

 Sofia avslutar sin krönika med "Genom historien har vi befunnit oss i kriser, men med gemensamma krafter har vi tagit oss ur dem. Det kommer vi att göra även denna gång, precis som i en deckare kommer det att skapas ordning i kaoset, det goda kommer att segra."

Vi har alla hört utryck som "efter regn kommer sol" och "allt ordnar sig till slut" och att "kaos är början till ordning". 

Naturligtvis är ingenting skrivet i sten, meteorologer och matematiker arbetar dagligen med en osäkerhet och därför kommer vi tex. aldrig att få en väderleksrapport som stämmer till 100 % . Vi får acceptera förändringar, små eller stora och därför måste vi också vara redo att förändra vår planering. Få teorier har en sådan direkt påverkan på vårt beteende och vår förståelse som kaosteorin. Jag läste någonstans att de mest framgångsrika personerna är de som är bra på plan B. Utan att vara framgångsrik så har jag alltid både plan B och C, både svångrem och hängslen. Ett måste för mig men ett beteende som blivit ett stående skämt i familjen. 

Men…. det är också viktigt att vi försöker utveckla ett flexibelt tankesätt där man inte måste reagera på oförutsägbara händelser. Vi behöver närma oss det oförväntade med acceptans och nyfikenhet för kaos kan ge upphov till nyfikenhet. Att förvänta sig de oförväntade gör att man kan röra sig i enlighet med livets rytm.

 
Det här är väl en del av orsaken till att vi tycker om att läsa kriminalromaner med koncentration kring brottslighet, brotts begående men också ett uppklarande av brott. Den som inte vill läsa om brottslighet får samma utbyte av feelgoodböcker som inger hopp om att allt kommer ordna sig till slut, även om det är en del problem på vägen.

"En fjärils vingslag i Amazonas kan skapa en orkan i Texas. Det var en liknelse som den amerikanska meteorologen Edward Lorentz använde i en föreläsning på 1970-talet för att förklara att små orsaker kan få extremt stora verkningar på väderförhållanden. Detta fenomen kallas sedan dess för fjärilseffekten".  (expo-vgr.se/overlays/fjarilseffekten.

Sofia Rustan fanns med bland festivalens författare och under kommande vecka lägger jag ut min recension av hennes andra detektivroman Plågoanden här på bloggen och en kortare version på  instagramkontot @basilica55

Med fokus på festivalen så finns inga foton av barnbarn och promenadvägar den här veckan.

 - Allt har sin tid - 

 
 
Några middagar på stan har vi ändå hunnit med och den här förrätten med hummer och balsamicosås med lätt röksmak stack ut lite extra.
 
Trvlig söndag