En Annorlunda Jul av Annika Ternström

Farfar, varför lyser den där stjärna klarare än de andra?"
Jag vet inte, kära du."

"Visst är den vacker?"
"O ja, den är lika vacker som din farmor." 

Det här är början på Annika Ternströms nyuppkomna julberättelse En Annorlunda Jul som handlar om flickan Josephine. Vid fönstret och en stjärnbeströdd decemberhimmel berättar farfar om farmor Anna och flydda tider. En berättelse som tar oss genom flera generationer, över femtio år tillbaka i tiden och som slutar på julaftonen med ett magiskt sken på kyrkogården.

Boken tar mig 60 år tillbaka i tiden, till de texter jag läste i Solglitter av Arthur S. Maxwell. I dag beskrivs de böckerna som "Roligt och lärorikt för flickor och pojkar" sedelärande berättelser om etik, moral och rättrådighet." Jag vet inte om jag kan hålla med om att alla var roliga men resten ser jag som helt rätt beskrivet. Som 10 åring högläste jag ur min egen Solglitter i byns baptiskkapell, en utgåva från 1963 och jag köpte sedan en ny upplaga till mina egna barn. Under barnens uppväxt läste vi många liknande berättelser som den här och jag har alltid haft en förkärlek för julsagor. Annika Ternströms bok En Annorlunda Jul ger mig tillbaka en del av den julstämning som då infann sig. Det här är en bok som passar lika bra för vuxna som för barn. 

Böcker är ett bra sätt att stimulera språket på och här finns en del ord som behöver förklaras av en vuxen och då passar den kanske en vetgirig 6 åring, men om barnet läser själv är den bättre för åldern 8-12. Det är en mycket trevlig läsning även för oss äldre som vill känna en stunds julmagi och komma ifrån nutidens ofta stressiga känslor. Språken är välskrivet och jag ser det här som en bra bok för den som vill träna på att lära sig ett bra svenskt språk för att sedan ta sig in i den svenska skönlitteraturens värld. Den har korta stycken och det är en lättläst storlek på texten. 

Bokens julinspirerade omslag har en lockande effekt på mig men jag lyckades inte få mitt 8 åriga barnbarn intresserad av bokens framsida så ålder och livserfarenhet har säkert en betydelse här.  

"Tillägnas mina- mor- och farföräldrar som jag aldrig fick träffa" (författaren)

Annika Ternström debuterade som barn- och ungdomsboksförfattare på Amazon april 2023 med de fristående böckerna om gårdshunden Rally.

 

En Annorlunda Jul
Författare: Annika Ternström
Barnböcker (6-12 år
ISBN-13: 9789180806749
Förlag: Books on Demand
Utgivningsdatum: 08.11.2023

En Annorlunda Jul finns också som e-bok.