Mitt enkla recept på Turkisk röd linssoppa

Turkisk linssoppa finns i många olika varianter här på nätet. Oftast med många olika ingredienser. Jag hade glömt bort mitt gamla enkla recept när svärsonen önskade "den där soppan med linser som du tidigare bjudit på". Receptet hittade jag troligast i någon tidning på 90-talet och det gjordes flitigt under många årUnder den tid vi ätit striktare lågkolhydratskost så har det fallit i glömska. En dubbel sats av soppan blev en bra arbetsmat när jag bjöd på takläggarlunch ute i stugan vid havet. 

Turkisk röd linssoppa
2 dl röda linser
1 gul lök
2 msk olivolja (valfri mängd)
1 burk krossade tomater (passerade går också bra)
1 tärning grönsaksbuljong (jag tar 2 tsk Alpnaerings grönsaksbuljong i pastaform)
0,5 tsk salt
1 msk ketchup (osötad chilisås eller tomatpuré) 
1 tsk mynta (ev. mer)
(örtsalt)

(Vitlök för dem som vill)

Som alla mina gamla recept så går det att förstärka kryddningen efter egen smak och det som finns hemma. Det är ingen vitlök i receptet men jag brukar pressa i 1-2 mindre klyftor. 

Jag sköljer linserna och bryner dem sedan med den hackade löken i olja. Häller över de krossade tomaterna. Fyller sedan den tomma burken 1,5 gång med vatten och tillsätter det. 1 tärning grönsaksbuljong, salt och ketchup (jag använder osötad chilisås). I dag är det ofta pappersförpackning och 500 g tomatkross istället för burkens 400 g. Det spelar ingen roll för soppan behöver oftast spädas för att få bra tjocklek.

Koka tills linserna är mjuka och soppan kokat ihop. Jag tillsätter myntan mot slutet. Späd med vatten till lagom konsistens. Smaka av om det behövs mer salt och mynta eller med örtsalt. 

Servera med en klick yoghurt eller créme fraiche.

Om allt blandas i en crockpot så kör jag den på 6 timmar Låg.

Soppan går bra att göra dagen före och sedan värma upp.

Jag tycker att den här soppa blir god trots få, enkla och billiga ingredienser. Bra vegetarisk mat och för den som äter med viktväktartänk. Tyvärr så är linser och tomater livsmedel som frisätter histamin så det kan var bra att tänka på för den som har en intolerans.

(null)
 
(null)
 
 





1 Mikaela :

skriven

Soppan set god ut

Svar: Tack. Den är väldigt god också tycke jag.
Testa den och tala om vad du tycker. 😊
BASILICA
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: