Djuphamn av Tove Alsterdal

Tove Alsterdal har överraskat mig ännu en gång.

Jag har läst alla hennes böcker och hört henne berätta om sitt skrivande på författarkvällar på Vängåvans Bokhandel och på Sundsvalls Deckarfestival. Redan efter att ha läst hennes första bok blev jag fast och har troget väntat på varje nytt boksläpp. 

Ådalsserien med Eira Sjödin är i mitt tycke den absolut bästa och avslutas nu med den tredje delen Djuphamn. Språket är som i de tidigare böckerna i serien robust och jordat i den Ångermanländska myllan och känns hemvant även för mig med rötter i Hälsingland och Medelpad. Hon knyter här ihop Ådalens historia med händelser och personer från de tidigare delarna i serien. De tre böckerna får ett avslut som jag gärna läst en fortsättning på, men vad jag förstått så är det här den sista delen. 

De här böckerna kräver djupt grävande research och Tove Alsterdal har den kunskapen. Hon har till och med gått en dykarutbildning för att kunna ge rättvisa till den här sista bokens handling.

Del ett Rotvälta
Eira Sjödin är polis och återvänder till Kramfors där hon vuxit upp, hennes mamma börjar bli mer och mer dement och behöver Eiras hjälp. Olof återvänder också till sin barndomsby och hittar sin pappa död i duschen.  När Eira var nio år försvann tonårsflickan Lina från samhället och Olof anklagades för hennes försvinnande. När Eira nu börjar undersökningen av mordet på Olofs pappa så upptäcker hon att mycket cirkulerar kring hennes egen familj. Vad var det som hände, då när Lina försvann? Hade Olof den roll i försvinnandet som utredarna då ansåg?

Del två Slukhål
Mamman har lyttat till ett boende och Eira arbetar kvar som polisassistent i Kramfors när en man hittas mördad i ett ödehus. De får också uppgifter om ett liknande fall i gruvsamhället i Malmberget och tankarna om en seriemördare börja ta form. Tillsammans med Georg Georgsson, även kallad GG, kastar hon sig in i en komplicerad utredning där inte ens polisen går säker.

Del tre Djuphamn
Eira är nu gravid och har fått ett säkrare skrivbordsarbete. När en dykare gör ett fynd vid Sandöbron, precis där bygget rasade 1939 läggs fallet på Eiras bord. Hennes efterforskningar tar henne tillbaka 1960-talets Ådalen och hon hittar många anknytningar till sin egna familj. Eiras relation till män är komplicerad och hon vet inte exakt vem som är far till barnet hon väntar. Händelser som på olika sätt dolts under hela hennes uppväxt kommer nu upp till ytan och hon upptäcker att saker inte är som hon tidigare trott.

Nu väntar jag troget igen ……. på att bli överaskad avTove Alsterdals nästa drag!

Tove Alsterdals böcker:

Serien Gränslandet
Kvinnorna på stranden
I tystnad begravd
Låt mig ta din hand
Vänd dig inte om
Blindtunneln

Serien Ådalen
Rotvälta
Slukhål
Djuphamn

Djuphamn
Författare:
 Tove Alsterda
ISBN:  9789180187046
Utgivningsdatum: 2023-05-08
Förlag: Lind & Co

(null)


Boktips! Skall det naturligtvis stå på fotot. 😊Kommentera här: