Våren 2023 och dags för 5:2 igen

Jag är glad att så många besöker den här bloggen. Flera inlägg om mat ligger i topp och årstiden styr lite över intresset för de olika inläggen. Mitt liv handlar i dag mest om böcker och att sprida det skrivna ordet men minst en gång i veckan försöker jag skriva lite om mitt stök i köket.

Även om jag inte är utbildad kock så har jag arbetat med nutritionsfrågor en stor del av mitt liv. Jag har också själv en del diagnoser som gör att jag ständigt försöker hitta ett sätt att hålla mig frisk och må bra. Viktväktarna har alltid stått mitt hjärta nära och gör så fortfarande och under mina yrkesår så arbetade jag alltid utifrån socialstyrelsens rekommendationer.

För ett antal år sedan fick jag mer och mer problem med värk och andra kroppsliga symtom och har därefter testat och läst på om olika alternativ. Min mage klarade inte av paleokosten eftersom jag är känslig för kokos och den innehåller en hel del kokosgrädde istället för mejeriprodukter. Lågkolhydratskost fungerar däremot bra och under de sista två åren har jag ätit strikt LCHF och gubben mer liberalt. Han håller sin artros i schakt och har tappat över 10 kg i vikt. Jag har däremot gått upp två kilo i vikt så livet är inte rättvist, men värken och många andra kroppsliga problem har tydligt förbättrats. En av mina förebilder när det gäller kost och livsstilsförändringar är Birgitta Höglund som driver Birgitta Höglund mat. Hon har radikalt förbättrat sin hälsa och då främst sin fibromyalgi och sina ryggbesvär. Hon har rört sig inom LCHF och paleo och lägger nu in mer frukt och bönor i sin kost vilket jag också sakta börjat göra. Bönor och kikärtor är kanske det jag saknat mest under de sista åren, för godis och fikabröd har jag inget större behov av. En hållbar livsstil är det bästa och för mig är KASAM en viktig del i livet och inte minst när det gäller hälsa.Det jag gör skall kännas meningsfullt, hanterbart och begripligt. Det skall också passa både vardag och fest och inte påverka umgänget med familj och vänner. 

I august 2013 kom Dr Michael Mosleys och Mimmi Spencers bok 5:2 dieten, friskare, smalare, längre liv med halvfasta. Jag testade bokens råd och många olika recept under en längre tid, men med ett arbete och ett jobbigt familjeliv klarade min mage inte av det i längden. I dag lever jag ett lugnare liv och nu behöver jag lite mer plats i favoritbyxorna så 5:2 har blivit aktuellt igen. Gubben hänger med på det mesta för han vill inte laga egen mat och han stormtrivs med sin lägre vikt. Under de sista veckorna har vi ätit lågkolhydratskost under 5 dagar och under resterande 2 dagar har kosten bestått av 500/600 kcal fördelat på 3 måltider. 500 kcal för mig och 600 kcal för gubben. Vi äter exakt lika under dagen men han lägger till blåbär och osötad yoghurt på kvällen för 100 kcal.

Ett citat ur boken 5:2 dieten, friskare, smalare, längre liv med halvfasta.

"Var inte rädd för att tänka på mat du tycker om. Habituering är en psykologisk mekanism som innebär att ju mer du kommer i kontakt med något, desto mindre värde fäster du vid det. Det betyder att det inte är någon bra strategi att försöka slå bort tankar på mat. Den viktiga tankeprocessen är i stället att behandla maten som en vän och inte som en fiende. Mat är inget magiskt, övernaturligt eller farligt. Demonisera den inte, utan normalisera den. Det är bara mat."

 Jag kommer att fortsätta skriva om våra 5.2 dagar under våren så häng gärna med om du vill ha tips och recept.

  (null)

En perfekt lunch för oss är Omelett med räkor, kokt skinka och paprika

Omeletten på bilden är för två personer men receptet är för en person.

1 ägg  (65 kca)
100 g skalade räkor (64 kcal)
0.25 medelstor röd paprika  (8 kcal)
50 g kokt skinka (40 kcal)

Torkad dill är valfritt.

177 kcal

Jag torkar ur stekpannan med lite fett och räknar inte det. Helt valfritt om man vill tillsätts 1 tsk olja och lägga till 40 kcal. 

Att uträknat på Fatsecrets app. 

Vilken erfarenhet har du av 5:2?

bokomslag 5:2-dieten : friskare, smalare, längre liv med halvfasta

5:2 dieten, friskare, smalare, längre liv med halvfasta.

Författare:  Michael Mosley, Mimi Spencer

ISBN:  9789174243703

  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2013-08-06
  • Översättare: Anna Olsson
  • Förlag: Bonnier FaktaKommentera här: