Söndag och en betraktelse om janakippo

Mer janakippo till folket! skrev jag i september 2020 när jag läst den sista boken i Karin Smirnoffs trilogi om kvinnan som helt fått mig ur balans.

I min recension skrev jag: "Över alla böcker lägger sig en dimma av sprit, sexuellt utnyttjande, unken kroppslukt och rop efter moderskärlek, faderskärlek, syskonkärlek, kroppslig - men också själslig kärlek.Trots allt så läser jag ändå vidare och vill bara ha mer och mer av allt och alla kring janakippo, hennes liv, deras liv och allas tankar."

Det känns konstigt när en huvudkaraktär helt kravlöst sätter sig fast, men där sitter hon fortfarande, under skinnet och i huvudet på mig. Jag vet inte hur många gånger jag ställt mig frågorna, hur skulle janakippo gjort? vad skulle janakippo sagt? och vad skulle janakippo tänkt om det här.

"Jag sa inte att. För det blev inte mer sagt. Vi tog oss en påtår och trivdes."

Med glädje vet jag nu att det blir mer janakippo till folket. Under våren 2024 sätter Teater Västernorrland upp hela trilogin om Jana Kippo som pjäs och ingen har tidigare gjort en liknande dramatisering av böckerna. Det här skall bli riktigt intressant och jag längtar redan efter att få se föreställningen. I november 2020 läste jag att böckerna skulle bli till en tv-serie men sedan har jag inte hittat fler uppgifter som det.

Någon som vet mer om tv-serien?

Heja Teater Västernorrland!
Missa inte det här om ni bor i Sundsvall eller trakterna här omkring.

När jag ändå är inne på det här området så måste jag skriva lite om film. Jag går inte ofta på bio men det är någonting speciell med att sitta i en biosalong. Andra akten men Rolf Lassgård och Lena Olin är både sevärd och rörande. Kanske passar den oss lite äldre biobesökare bäst, men vad jag förstått så har filmen blivit en succé. Rekommenderas verkligen.

Under vecka 11 börjar jag min författarserie där jag samarbetar med projektet Boklyftet. Under fyra veckor kommer jag få besök av författarna till "Hjärtat talar grekiska", böckerna om Lilla Musen och Mysteriet på hotell Brudhäll, Forskarna – upptäckten och Moderfloden. För mig som träffat så många författare tidigare hos bokhandlare, på festivaler och på mässor så är en virtuell turné som använder bokbloggar och instagramkonton som besöksplattform ett spännande och annorlunda grepp. Det kommer bli en bra blandning av olika genrer och författare med anknytning till tre nordiska länder. Missa inte det.

  (null)

I går hade vi födelsekalas för gubben och jag är så glad över att min gamla mamma kunde komma. Tänk att vid 89 års ålder få vara så aktiv och ha full kontroll på allt omkring. Det händer så många tragiska saker så det känns viktigt att sätta värde på det positiva vi har omkring oss.

Nu skall jag åka iväg och hämta det sista till mitt nalleprojekt som inom den närmsta tiden skall packas och levereas till barnhemmet i Ukraina. 

Trevlig helg!

Jag for ner till bror
Utgivningsdatum: 2018-09-25
Del 1  i serien: Jana Kippo
Förlag: Bokförlaget Polaris
ISBN: 9789177950981

Vi for upp med mor
Utgivningsdatum: 2019-04-25
Del 2 i serien: Jana Kippo
Förlag: Bokförlaget Polaris
ISBN: 9789177951407

Sen for jag hem
Utgivningsdatum: 2020-04-23
Del 3 i serien: Jana Kippo
Förlag: Bokförlaget Polaris
ISBN: 9789177952022

 

Kommentera här: