Hjärtat talar grekiska av Angela Rizzo

Hjärtat talar grekiska av Angela Rizzo är en bok om "det som kallas livet" och allt vad det innebär. Arbete, familj, släkt och vänskap, död, kärlek, het passion. Ja, allt det som formar och utvecklar oss som människor. Livet är en resa som ibland tar oss med på krokiga vägar och den slutar inte alltid där vi tänkt oss. Så blev det också för Maria Bergström, läkaren från Stockholm som efter sin pappas död nu söker sina rötter bland byborna på en liten grekisk ö i Medelhavet.

När Marias mamma dör tappar hon kontakten med sin stora grekiska familj. Ingen av dem kontaktar henne och som barn oftast gör så fokuserar hon på ett liv med den förälder som tryggt finns kvar. Dagar läggs till dagar och år blir till år. Maria utbildar sig till läkare och precis som sin pappa planerar hon för många år i hans fotspår. Men livet vill annorlunda och när pappan blir sjuk och avlider står hon helt ensam kvar.

Efter pappans död kontaktas Maria av en advokat på den ö där hennes mamma vuxit upp. Hon reser tillbaka till en plats som hon vagt minns från sin barndom. Här finns hennes mormor och morfar och hon möter en befokning där släktbanden är viktiga och alla har någon anknytning till varandra. Hon möter Anna från Sverige som valt ett lugnt pensionärsliv på ön och dr. Pannagiottis som ödmjukt sköter om öns befolkning. På ön bor också Christos Tsaoussis som är familjens advokat och som nu fått uppdraget att förmedla uppgifter om ett arv som väntar på Maria. Plötsligt befinner hon sig i ett inferno av händelser och känslor som är någonting helt annat än hennes vanliga lugna och  ensamma liv hemma i Stockholm.

Den här boken innehåller spänning, passion och dramatik. Jag läser mer feelgood är romance och är inte helt hemma i hur det klassificeras Feelgood, romance, modern vuxenromance? Hjärtat talar grekiska tar mig ännu ett steg längre och jag ser den här berättelsen som spicy romance. Personligen hade jag stått kvar utanför sovrummet och då gärna med dörren stängd, men jag vet att det här är en genre som är på stark frammarsch i Sverige och Simona Ahrnstedt får fler och författare vid sin sida.

När känslorna tar över upptäcker Maria helt nya sidor av sig själv och den strikte och välklädde advokaten Christos rör upp känslor som är helt okända för henne. Jag är lite ambivalent till bådas beteenden och jag vet inte om jag ser den egocentriske Christos som ond eller god, om han är hjälten eller antagonisten. Min uppfattning blir svåranalyserad när jag kastas mellan positiva och negativa känslor, men det är precis det här jag uppskattar både i böcker och i filmer.

Hur många gånger får en man be om förlåtelse och hur många gånger kan en kvinna förlåta?

Psykologen Anna blir däremot en positiv tillgång i handlingen. Jag upplever hennes roll mer som mentor än vän. Hon håller sina egna känslor inom sig men är mycket trovärdig i sin roll som stöd för Maria och de psykologiska verktyg hon använder är intressanta.

Handlingen fokuserar mycket på utseende och kläder och hur det visar samhällsklass och grupptillhörighet. Den grekiska kulturens syn på kvinnor och släktskap skiljer sig från den nordiska där jag hör hemma. Handlingen ger en fingervisning om både för och nackdelar. I Grekland är valet inte så enkelt mellan att föredra ensamhet framför sällskapsliv och här håller alla hårt i etik, moral, släktskap och traditioner. 

Boken är skriven med ett tydligt och formellt språk som kryddats med en del svordomar utefter vägen. Det tar ofta tid för mig att komma in i en boks handling men här sugs jag snabbt in i berättelsen. Jag brukar säga "att läsa är att resa" och Hjärtat talar grekiska bjuder på ett intressant strandhugg i den vackra grekiska övärlden. Jag har besökt olika platser på Kreta men inser att jag missat något när jag inte utforskat de mindre öarna. Kanske blir de här målande miljöbeskrivningarna extra trovärdiga när jag läst att författaren lever en del av sin tid i Grekland:

Om jag har förstått rätt så skriver Angela Rizzo på en fristående fortsättning där vi får möjlighet att lära känna en annan del av Anna än som stödjande vän till Maria. Efter trettio års olösta konflikter och sårade känslor försöker hon trevande nå fram till den man som en gång stod henne mycket nära. Den berättelsen ser jag fram emot att få läsa.

"En sak vet jag i alla fall säkert och det är att förluster och sorg förändrar oss. Vi kan aldrig gå tillbaka och bli den vi var innan. Vi kan bara gå framåt och försöka göra det bästa av det som finns kvar."


I går gjorde Angela ett gästinlägg här på basilicablogg och imorgon presenterar jag en författarintervju där hon svarar på frågor utifrån min läsupplevelse av hennes skönlitterära debut. Missa inte den!


Hjärtat talar grekiska
Författare:
 Angela Rizzo
ISBN: 9789189199156
Utgivningsdatum: 2022-04-21
Förlag: Hoi Förlag AB

Boken finns också som ljudbok och e- bok.