Grönsaksgryta med kikärtor och banan - Låt bönor förändra ditt liv

Lördag igen och dags för lite mat.

Jag tipsade under veckan om ett gammalt inlägg i facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv. Receptet var en grönsaksgryta med kikärtor som  jag vann pris med i tidningen Ica kuriren för över 36 år sedan. Våra barn fyller 41 år det här året och var 4 år när jag skickade in receptet till tävlingen så året borde vara 1986 eller 1987. Som många vet så är jag lite fast i 70-80 talet (troligast på grund av min ålder) 😊 En av tävlingens jury var Carl-Gustav Lindsteth som var en mycket känd skådespelare på den tiden. 

Eftersom intresset blev så stort så tänkte jag dela det igen i dagens inlägg. Bönor är bra och billig mat och med nutidens hälsotänk och dyra matpriser så är det här receptet klockrent. Som grundrecept och med kryddning efter egna smaker så passar det för många. 

Grönsaksgryta med kikärtor 
4 portioner 

1,5 dl okokta eller 3 dl kokta kikärtor
2 gula lökar
0,5 medelstor purjo
1 paprika, röd eller grön (jag föredrar röd)
1 medelstor morot
olja till stekning
1 tsk curry eller paprikapulver (i dag gillar jag starkare kryddning och tar gärna av båda)
1 burk tomater  (400 g) hela eller krossade ˆ1 burk skivade champinjoner  (ibland använder jag även färska)
2 medelstora bananer  
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl créme fraîche eller det alternativ som passar dig tex, laktosfritt, havregrädde, kokosmjölk eller matlagningsgrädde 4%
salt och örtsalt efter smak
hackad persilja 

Blötlägg de okokta kikärtorna i 8-10 timmar eller över natten. Koka i 4 dl vatten i cirka 1 timme. Ett tips är att koka en stor sats och frysa in det som blir över i lite av spadet. Idag finns det ju också många olika märken av kokta kikärtor i butiken.

Strimla eller skiva lök, purjo och paprika. Moroten blir bäst grovt riven. Fräs allt i lite olja tillsammans med kryddorna. Lägg i tomater, champinjoner, bananerna i små bitar, buljongtärning, kikärtor och créme fraîche. Låt koka 10-15 minuter och smaka av med salt och örtsalt. Finklippt persilja över.

Grytan passar bäst till ris men vi har ätit den med både potatis och pasta och det fungerar också. Till barnen brukade jag på 80-talet mixa grytan, varva med pasta och gratinera i ugnen med ostsås.

Som mat på 2000-talet fungerar grytan i tortillabröd eller omelett som wraps.

80-talets portionsstorleken var inte så stora. Basen var ofta potatis, ris eller pasta.

100 g kikärtor 16g kolhydrater 128 kcal.    (Kostbevakning)
100 g banan 26g kolhydrater 101 kcal        (Kostbevakning)

Kikärtor och bananer i
nnehåller en hel del kolhydrater Men går att kombinera med en lågkolhydratskos. 

"Nu pratar alla maghälsa, och några av de första var Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som med sin bok revolutionerade mångas hälsa, vikt och blodsocker. Den nya metoden går ut på lågkolhydratmat med tillägg av sådant som för med sig goda magbakterier så som surkål eller yoghurt. Till detta läggs magbakteriernas egen föda, resistent stärkelse, ofta i form av bönor." ( Låt bönor förändra ditt liv)

Jag vill tipsa om böckerna Låt bönor förändra ditt liv och Låt bönor förändra ditt liv : kokbok som författarna till den första boken gett ut i samarbete med Birgitta Höglund.

Låt bönor förändra ditt liv : kokbok Författare: Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson, Birgitta Höglund
ISBN: 978918891747
Utgivningsdatum: 2020-07-28
Förlag: Bladh by Bladh

Låt bönor förändra ditt liv 
Författare: Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson
ISBN: 9789188429834
Utgivningsdatum: 2018-08-09
Förlag: Bladh by Bladh

Böckerna finns på bokrean.

(null) 

Vi fortsätter äta lågkolhydratskost men har ökat på med lite bönor, kikärtor och linser 5 dagar i veckan och under resterande 2 dagar håller jag mig till 500 kcal. Det här fungerar väldigt bra så jag citerar gubben ord. 

"Varför ändra på något som vi tycker fungerar bra."

Orginalinlägget hittar du här.

Testa också receptet om du äter efter Viktväktarnas program.       (null) 

Tips på lunch eller middag för en 5:2 dag. Uträknat i appen Fat Secret.