Gästinlägg av författarna till Forskarna - att skriva under pseudonym

Vad roligt att vi får berätta om "Forskarna" och bakgrunden till den här boken. Den första fråga vi brukar få är varför Forskarna är skriven under pseudonym. Vi författare har framför allt valt att använda en pseudonym för att skrivandet och boken skulle hållas skilda från yrkeslivets roll. Sverige är ett litet land och för att inte skylta med den personliga expertisen valde vi att skriva under den här pseudonymen. Det är egentligen ingen stor sak, men eftersom vi har hämtat inspiration till bokens händelser och uppbyggnad från ett långt yrkesliv känns det bättre att på det här viset ge bokens karaktärer en viss integritet.

Vi författare har gett ut facklitteratur tidigare – men nu var det ett bra tag sedan och det kliade i författarfingrarna igen. Vi kände att vi ville skriva för att förmedla kunskap om ett ämne som vi känner starkt för och har expertis inom. Vi vill dela med oss av vår kunskap till andra och hjälpa till att öka förståelsen för komplexiteten inom forskningen, och samtidigt servera det på ett underhållande och spännande sätt.

En annan fråga som brukar komma upp är varför den här berättelsen har dröjt så länge innan den blev en bok. Sanningen är att det skulle krävas en pandemi – och den ocean av extra tid som då uppstod - för att boken skulle kunna slutföras och ges ut. Yrkesrollen med avancerad forskning och yrkesverksamhet i olika länder, hade inte medgett tid för skönlitterärt skrivande av den här omfattningen förrän då. Bokens innehåll och anekdoter har inspirerats av händelser i det verkliga livet. Vad som är fiktion och vad som är verkliga händelser, är något vi vill att läsarna ska bli nyfikna på och fundera över.

Ett annan viktig drivkraft för att skriva boken har varit att förmedla kunskap på ett annorlunda sätt. Vi människor har ibland en övertro på auktoritet och expertis. Inom den medicinska världen kan ett exempel vara "den vita rockens magi" dvs att så fort en läkare tar på sig sin vita rock så förmedlas enbart sanning och verklig kunskap. Men så är inte alltid fallet. Även inom den medicinska forskningsvärlden är det mycket som påverkas av osäkerhet och ibland okunskap eller till och med osanning.

Slutresultatet har blivit en skönlitterär spänningsroman, där vi har velat väva in många, som vi tycker, viktiga ingredienser: Aktuell forskning, dagsaktuella händelser, politik, spänning, humor, kärlek, romantik, lust. Allt presenterat i både vardagliga och spännande miljöer jorden runt.

Så till sist lite om bokens handling. Boken tar läsaren med på en intensiv och spännande resa genom den högt konkurrensutsatta världen av medicinsk forskning på bl.a Karolinska Institutet. Huvudpersonerna är toppmedicinska forskare som står inför svåra val och kampen för att hålla sina karriärer och integritet intakta när de ställs inför hot från konkurrenter och okända fiender. Lockelse och berömmelse står i konkurrens med etiken.

Här får läsaren en inblick i de maktspel och ambitioner som ligger bakom den medicinska forskningen. Men samtidigt visar boken också på de svåra valen som forskarna ställs inför när de måste välja mellan att följa sin ambition eller att stå upp för sin integritet och moraliska principer.

Det är en engagerande handling som tar läsaren med på en farlig resa genom labyrinter av forskning och utveckling med hjälp av AI, artificiell Intelligens, fusk, datahacking och storpolitiska såväl som andra dagsaktuella händelser. Vår målsättning har hela tiden varit att skapa en spännande och realistisk bild av den medicinska forskarvärlden. En bild som både fascinerar och skrämmer.

Sammanfattningsvis vill vi med boken "Forskarna - upptäckten" fånga läsarens uppmärksamhet och skapa en berättelse som är både underhållande och lärorik.

En intensiv och spännande berättelse om makt, ambitioner, kärlek och det svåra valet mellan rätt och fel. Ge boken en chans och upplev den medicinska forskarvärlden på ett helt nytt sätt. Om boken blir spridd och läst, så blir det en uppföljande fortsättning.

Tack för det här gästinlägget!
Författarna finns också på bokenforskarna.se  och på Instagramkontot @bokenforskarna.se 

I morgon recenserar jag boken Forskarna - upptäckten. På fredag dyker vi djupare in i bokens handling och forskarvärldens dilemman när författarduon Bruce Litton svarar på mina frågor om och kring boken.

 

Omslag: BoD samt fotograf Ulf Siborn, Karolinska institutet. 
Bildcollage, fotomontage: Författarna
 

Författare: Bruce Litton
ISBN: 9789198656213
Utgivningsdatum: 2021-03-24
Förlag: jelp förlag

 
 

Kommentera här: