En söndagsbetraktelse om drömmar - meningsfullhet och driv

Jag blev taggad av Instagramkontot @annapiippolainen. Hennes fråga handlade om topp 4: a på min bucketlist och frågan ställdes utifrån de forskningsrön som säger att listan kan skänka meningsfullhet och driv i en människas liv.

Jag tog frågan med mig hit till veckans söndagsbetraktelse för jag har alltid haft tydliga målbilder och de har inte alltid varit så lätta att nå.

Under åren har det funnits många saker som jag "vill göra" och ibland när kroppen och jag inte kommit riktigt sams så har det blivit extra påtagligt. Visst går det att skjuta upp saker på framtiden, göra nu till sedan, men tiden rinner iväg, åren går och jag med den. Vissa saker är enkla att bara bestämma sig för att göra, andra mål kan det ta ett helt liv att röra sig mot. Under åren har jag haft stor hjälp av Apolloeffektens trestegsmodell

Vad har du för mål i livet?

Är det någonting du kan börja förbereda redan i dag?

 "För 40 år sedan landade människan på månen. Men resan började åtta år tidigare, då John F Kennedy satte upp målet: att sätta en man på månen innan det årtiondet var slut. Varken han eller någon annan på jorden hade en aning om hur det skulle gå till. Men de lyckades. De löste problemen på vägen. Tack vare att viljan var tillräckligt stark" skriver Jörgen Jonsson i sin bok "Apolloeffekten". 

Under åren har jag sakta checkat av på min lista. Besökt många vanliga turistmål utomlands där några stått tydligt på min bucketlist, som Bali, Island och en fantastisk bilresa genom Skottland och England.

En annan punkt på min lista har varit att bemästra min hästrädsla eftersom jag alltid haft en dröm om att få rida.

"Om du verkligen vill rida så varför inte göra det på Island" sa gubben och anmälde oss till en två timmar lång ridtur på en gård några mil utanför Reykjavík. Efter en " nära döden upplevelse" över ett större vattendrag och en lång slitsam ridtur hade jag bevisat för mig själv att jag klarat av det.

Check ✔️

Efter många olika utbildningar till sjukvårdsbiträde, fotterapeut, undersköterska, taktil massör och hälsorådgivare så fanns drömmen om att ta en högskoleexamen. Eftersom jag tidigare bara läst en tvååring gymnasieutbildning så var vägen dit inte helt rak. Efter att jag läst in det tredje året på Komvux så låg ändå möjligheten framför mig och som jag föresatt mig så höll jag mitt högskolebetyg i handen strax innan min 50 årsdag. Nästa mål blev att använda min examen till en fyra årig magisterexamen inom beteendevetenskap som gav mig den inriktning och de ämnen som låg nära de jag ville syssla med. Det här tog några år eftersom jag parallellt arbetade, oftast heltid men ibland lite mindre. Under mina studier började nästa mål gro om möjligheten att få föreläsa för universitetsstuderande. Efter min examen kom också den möjligheten. Genom mitt arbete fick jag som gästföreläsare möta studenter på rehabiliteringsprogrammet här i Sundsvall och via länk i andra delar av landet.

Varför skriver jag nu bara om det jag tidigare drömt om och uppnått?

Frågan handlade väl om topp 4: a på min framtida att-göra-lista?  Svaret är faktisk att med åldern har vikten av att stanna upp och vara tacksam för det jag redan gjort blivit mer och mer påtaglig och min bucketlist blir mer och mer otydlig.

Jag har fått arbeta med många roliga arbetsuppgifter under åren och jag mött många fantastiska människor. Det har gett mig möjlighet att i min vardag inte bara vara ett stöd till min familj utan också för många andra, både barn och vuxna. Stegvis har jag tagit mig från start till mål via små delmål och uppfyllt många av mina inre drömbilder. Jag har aldrig tjänat stora med pengar och det har heller aldrig stått på min lista, men livet har gett mig så mycket mer.

Vi skall aldrig sluta  drömma och jag ser fortfarande drömlistor och målmedvetenhet som viktiga delar i den personliga utvecklingen. Även om jag fortfarande utvecklas och har många saker som jag vill göra innan jag dör, så är listorna inte lika viktiga längre. Som pensionär nöjer jag mig med det som känns roligt och värdefullt och är tacksam för det jag redan har och har gjort. Att kunna ta fram små viktiga ögonblick ur min "minnesburk" och att få njuta av insikten i att HÄLSAN utgör ett medel för och är ett bidrag till - ETT GOTT LIV.

Att stanna upp i nuet för en återblick på det som kallas LIVET kan också skänka meningsfullhet och ge ett driv. 💕

Tack @annapiippolainen för en frågeställning som är viktig för oss alla och som i så mycket annat varierar naturligtvis svaren.
Det här är mitt!

  (null)


I veckan kom också en riktigt intressant post i brevlådan. Tack Historiska Media!

Som jag längtar efter att få läsa Katarina Widholms tredje del i serien om Betty. Den kommer ut hos Historiska Media 21 augusti 2023. Boken heter 𝙆ä𝙧𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙫ä𝙣𝙣𝙚𝙧。

En fundering är:
Hur skulle Bettys topp 4:a bucketlist se ut?

Apollo effekten: så når du dina mål
Författare: Jörgen Jonsson
Förlag:Imagine kommunikation
ISBN: 9197782408

Tyvärr är boken Apollo effekten: så når du dina mål som kom 2008 slut på förlaget men har du möjligheter att hitta den någonstans så är den väl värd att läsa. Jag har min i tryggt förvar

 

 Kommentera här: