5:2 metoden - ett alternativ för hälsan

Förra lördagen skrev jag om att det är 10 år sedan jag första gången testade 5:2 dieten och att det var dags igen.

Nu har vi använt oss av metoden i 4 veckor och det fungerar riktigt bra. Min vetgirighet har gjort att jag sökt lite mer information om 5:2 i hälsosyfte och hittade en artikel i Hallansposten från 24 november 2021. 

Jag läste redan 2013 om Kerstin Brismars  forskning. Hon var då professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Därefter har jag inte sett något resultat från forskningen, men här  är några intressanta delar ur artikeln som handlar om precis det

"En av Kerstin Brismars stora studier bygger på att äta färre kalorier enligt 5:2-metoden, då man äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar eller äter väldigt få kalorier under två dagar, som inte ska komma i en följd."

"När hon nu summerar sin årslånga 5:2-studie kan hon konstatera att 82 av de 100 deltagarna klarade av att följa kostråden under hela perioden utan större problem. De förbättrade också flera av sina hälsovärden och gick dessutom ner mellan fem och sju procent av sin kroppsvikt."

"Vill man göra något för sin hälsa är alltså 5:2 och ett ätfönster som ger nattfasta, två bra alternativ. "

Vi fortsätter äta lågkolhydratskost under 5 dagar och under resterande 2 dagar äter vi 500/600 kcal fördelat på 3 måltider. 500 kcal för mig och 600 kcal för gubben. Vi äter exakt lika under dagen men han lägger till blåbär och osötad yoghurt på kvällen för 100 kcal. Vårt ätfönster är 14:10.

(null)

Dagens tips på 5:2 recept är en god wook på skinka och grönsaker. Salta och krydda efter egen smak. 207 kcal/portion. Bra mat också vid viktväktartänk.. 

(null)

För den som äter 2 gånger om dagen och kan använda recept med fler kalorier finns många tips i  Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept. Den passar inte oss som äter x 3. Jag är osäker om den finns ute i handeln nu, men den finns som e- bok på Adlibris rea och går att läsa på tex. Storytel.