Tsaren av Jan Mårtenson

Jan Mårtenson är en av Sveriges mest framgångsrika diplomater och har varit biträdande generalsekreterare i FN, ambassadör i Schweiz och chef för kungens kansli. Han har skrivit över 70 böcker där 51 av dem handlar om antikhandlaren och fritidsdetektiven Johan Homan. Mårtenson är född 1933 och i februari fyllde han 90 år. 

Jag har inte läst alla hans böcker, men väldigt många av dem och nu är de tillbaka, Johan Kristian Homan, Francine Silfverstierna och katten Cleo de Merodes. De bor fortfarande tillsammans i den stora lägenheten vid Köpmantorget i Gamla stan i Stockholm och Homan driver som tidigare sin antikaffär på Köpmansgatan.

När en släkting till Homans svärfar ber om hjälp tar nyfikenheten som alltid överhand och han blir än en gång indragen i ett mordfall. Hans eftersökningar leder honom till den ryska militära underrättelsetjänstens nätverk där flera av de inblandade har kopplingar till St. Petersburg. Alla spår  pekar mot en person som kallas Tsaren. När hans privata spaningar leder honom ut på farliga vägar anar han att hans snokande kan få dödliga följder.

Jag är inte så insatt i narkotikaaffärer, spioneri och ryska nätverk, men jag älskar de miljöer som Homan gentlemannaktligt rör sig i. Hans abstrakta tänkande och samtalen vid middagsbordet över en flaska vin för sakta handlingen framåt. Francine som arbetar som avdelningschef på Säpo stödjer oftast hans teorier, men på grund av sekretess så sitter hon också på information som hon håller för sig själv. Homans magkänsla är ofta till hjälp, men när han relaterar till sin "1800-talskompis, greven med manschettknapparna" säger Francine stopp av rädsla för att med den bevisföringen blir målet garanterat avskrivet.

Som hjälp i sitt införskaffaned av information har han som tidigare kusinen Jonas Berg, diplomat och ambassadör på UD, konkurrenten i antikbranschen Eric Gustafsson och kriminalaren Calle Asplund, som den här gången är riktigt samarbetsvillig. 

Här finns som i de tidigare böckerna en mänsklig humor och värme. Språket är som alltid strikt och välvårdat och det visar på författarens ålder och bakgrund. Det är bara det där med ordet "tjej" som stör mig i hans senaste böcker, det känns lite malplacerat i den annars så korrekta texten. Här finns inget grovt våld och alla mord sker diskret mellan bokens kapitel.

Boken avslutas som alltid med ett recept, den här gången ett lovord till krustaden och ett tips på att byta ut det salta mot en sötare variant med Nutella och physalis, 

"Det är för att jag är så gammal" säger Homan i en diskussion med sin f.d. praktikant Lena. Kanske är det så med mig också och att det är därför jag älskar de här böckerna. Jag har ingen aning vad yngre och medelålders läsare tycker, men Mårtensons författarskap, språk och moral är värt att bevara och borde läsas av alla åldrar. Som jag skrivit tidigare så är de här böckerna absolut inga nagelbitare, men en Mårtenson är alltid en Mårtenson och det räcker för mig.

Tsaren
Författare:
 Jan Mårtenson
ISBN: 9789146241089
Utgivningsdatum: 2023-05-25
Förlag: Wahlström & Widstrand

 

Recension Mord i Lönndom 
Recension Se döden på dig väntar

Mord i Lönndom Vängåvans Bokhandel
Se döden på dig väntar Vängåvans Bokhandel

 

(null)

 

 

 Kommentera här: