Söndagens Boktips! skrivna av Sara Strömberg och veckans betraktelse.

Dagens boktips är inga nykomlingar, böckerna Sly och Skred av Sara Strömberg har funnit i bokhandeln en tid nu. Sly fick Svenska Deckarakademins pris som Årets deckardebut 2021 och uppföljaren Skred Svenska Deckarakademins utnämnande som  Årets bästa svenska kriminalroman 2022. Jag läste den första delen i höstas men först nu har jag kommit ikapp på "att läsa listan" och jag valde nu Skred som ljudbok. Jag tyckte om den norrländska Vera Bergström redan i den första delen och jag har inte ändrat åsikt efter att ha lyssnat klart på uppföljaren. Vresiga Vera som aldrig känt sig älskad för den personlighet hon är, men som tappert kämpar vidare som lokaljournalist.

Jag har mött Sara Strömberg på Deckarfestivalen och på Vängåvans Bokhandel och kanske får jag göra det igen när den tredje delen kommer ut i november. Vad jag förstått så skall serien också bli till film och det blir mycket intressant att se vilken skådespelare som kommer att gestalta den lite udda personligheten Vera Bergström. 

 "Plattan i mattan Bergström", dig följer jag gärna på fler murveluppdrag. 

(null)

Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Det vet jag och det vet du, men visst är det ändå underligt att det är så svårt att inse. För mig som för så många andra har vägen ibland varit bred och jag har själv kunnat välja både fart och sida, men den har lika ofta varit smal och krokig som en gammal skogsstig. Det är inte alltid vi kan och har möjlighet att göra de fria valen, för det finns så många yttre och inre faktorer som styr våra liv. Ända sedan jag fick min smärtdiagnos för över 25 år sedan så har jag vägrat att låta den styra mitt liv, men underligt nog så gör den det, om och om igen. 

Det är här böcker och skrivande kommer in i bilden. Att bege sig in i böckernas värld och att sedan reflektera och analysera blir en del av vardagen och här blir det logoterapeutiska tänkandet också en behandlingsmetod. Jag är beteendevetare och inte litteraturvetare och som flera av er redan märkt så är mina recensioner ofta personliga och skrivna utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv. 

"Berättelsen om vårt liv bor i vår kropp. Det är kroppen som bär den åt oss. Ibland bär den på sorg och vrede och gömmer den på ställen som bara den vet, för att skydda oss. Den sorg som inte blir till tårar från ögonen får andra organ att gråta."  AnneLi Amilon

(null)

Min promenadväg leverera som alltid. Varje tur runt den lilla sjön är en ny naturupplevelse. Sent på kvällen när solen sänker sig gör fåglarna sig redo för natt och deras sovplatser varierar. En och en guppar de lugnt på vattenytan och en större grupp av tolv änder sover rofyllt på ett träd som fallit ner i vattnet.
 
 
Tommy Nilsson har alltid varit en av mina favoritsångare. När Sundsvall bjöd in till årets Allsångskväll så stod han för en del av musiken med både gamla och nya låtar. En riktigt bra kväll med fint väder, bra musiker och mycket folk.
 

(null) 

Veckans boktips från min altan är 𝘾𝙖𝙧𝙞𝙣𝙖 𝘼𝙮𝙣𝙨𝙡𝙚𝙮s böcker om barndomsvännerna Maria och Lisa i serien 𝙂𝙧𝙖𝙣𝙣𝙖𝙧𝘼𝙣𝙣𝙖-𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖 𝙀𝙠𝙗𝙡𝙖𝙙s böcker om reseledaren 𝘼𝙣𝙣𝙖 𝙇𝙞𝙣𝙙𝙗𝙡𝙤𝙢 och 𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧 𝙎𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧s böcker om rock’n’rolldetektiverna 𝙃𝙖𝙣𝙨𝙨𝙤𝙣 & 𝙉𝙞𝙡𝙨𝙨𝙤𝙣。 

(null)

Slutligen Lille H på upptäcksfärd. Han undersöker det mesta och hittar alltid något hål att krypa in i. (Texten är EmmaSelinas)

 

Här öser regnet ner och det blir en bra dag för bokläsning, stickning och kanske en filmatiserad klassiker. Det finns massor av intressanta filmer på Cineasterna.se. Det är bara att låna hem gratis med bibliotekskortet.

Trevlig söndag!

 

(null)

Skred
Författare:
 Sara Strömberg
ISBN: 9789180239400
Utgivningsdatum:  2022-08-10
Förlag: Modernista

Sly
Författare: Sara Strömberg
ISBN: 9789180230865
Utgivningsdatum: 2021-08-20
Förlag: Modernista