Sömmerskan och friheten - Kallbaderskan bland fjällen - Karin Härjegård

Ibland är det oundvikligt att känna författarens närvaro i en bok. I Birgitta Gunnarsons tre böcker följer sjuksköterskans ödmjukhet och empati med som en röd tråd och här i Karin Härjegårds böcker vävs både enkla och svåra existentiella frågor in och bildar en väv av tankar kring vad som är meningen med livet. Författarens yrkesroll som präst känns tydligt märkbar för trots de stora frågorna så finns det ett lugn, en tröst och en drivande kraft i den välformulerade texten. Det är inte heller svårt att känna av hennes kärlek till en trakt där hon själv tillbringat barndomens somrar på den fäbodvall som följt hennes släkt i generationer. Jag lyssnade till Karin Härjegård när hon besökte Sundsvall i början av året och förutom sitt yrke som präst och sitt författarskap så har hon en fantastiskt röst när hon förmedlar Härjedalens musikaliska arv.

Kallbaderskan bland fjällen
När Helenas syster tragiskt gick bort rämnade hennes och föräldrarnas liv. Hon gick då vidare och byggde upp sin borg i ett hem som anpassades utifrån respekt och ansvar. En trygg, hälsosam och inrutad vardag där hon och hennes man Martin medvetet valde bort ett liv som föräldrar. 

Men när Helena precis är klar med födelsedagsmiddagen och redo att fira makens fyrtioåttaårsdag förändras hennes liv igen. Ett enda kort telefonsamtal vänder upp och ner på hennes äktenskap. Rösten i telefonen säger att maken Martin har varit otrogen med en lärarkollega under flera år och ingenting blir som det tidigare varit.

Sakta börjar hon sin väg genom sorgearbetets fem faser och i ett deprimerat tillstånd tar hon sin tillflykt till Tänndalen där hennes kollega Sonja har en fjällstuga och som hjälp i sin bearbetning har hon sin nyfunna vän Louise. Med tiden hittar hon tröst i kallbad och sin nya uppgift att sköta en våffelstuga som ägs av Louise pappa. Några år under 70-talet drev Sonjas vän Hilda den populära serveringen på fjället men hon är död sedan många år tillbaka.

Min frågeställning i seriens första bok Kallbaderskan bland fjällen är - kommer Helena någonsin att bli hel igen utan Martin?

Sömmerskan och friheten 
I bok nummer två får vi nutid och dåtid följa Helena och Hilda där våffelstugan och Hildas hem i Fjällnäs blir till en gemensam nämnare. Hilda träffar en grupp skådespelare som bor på ortens hotell och upptäcker en ny värld som skiljer sig helt från det liv hon lever med sin man Ragnar. Helena söker tryggheten men bortanför ett tryggt  liv i sitt föräldrahem och med sin barndomsvän Rickard så hägrar någonting helt annat. Både Helena och Hilda väljer att utforska sina livs stora drömmar men båda möter många hinder längs vägen.

Mina frågeställningar i bok två Sömmerskan och friheten är - blir Hildas liv lyckligt? - kommer Helenas planer att ge framgång? - hittar de båda tillbaka till ett liv i tvåsamhet?

Precis som huvudkaraktären har jag många gånger besökt de här fjälltrakterna som barn och tonåring med mina föräldrar. När jag fick egen familj tillbringade vi många sport, påsk och semesterveckor i Tänndalen och Fjällnäs och det har naturligtvis påverkat min tolkning av författarens miljöbeskrivningar. Jag har både fiskat i och åkt skidor på sjön Malmagen, men något kallbad har jag aldrig vågat mig på.

Båda de här böckerna bjuder på framtidstro men också på sorg, smärta, kärlek, vänskap, insikt, vävda trasmattor, nygräddade våfflor och mängder av vällagad mat. De är  skrivna med ett språk som jag tycker om och jag tror att Karin Härjegård har mycket mer att berätta om kallbaderskan och sömmerskan från Härjedalen. Den fortsättningen ser jag fram emot. Böckerna kan läsas fristående men har du inte läst den första delen så gör det för att få en bättre helhet i berättelsen.

 

Sömmerskan och friheten
Författare:
 Karin Härjegård
ISBN: 9789177716693
Utgivningsdatum: 2023-03-22
Förlag: Printz

Kallbaderskan bland fjällen
Författare: Karin Härjegård
ISBN: 9789177715344
Utgivningsdatum: 2022-04-06
Förlag: Printz

Kallbaderskan bland fjällen blev utsedd till Årets Feelgood 2022.

Karin skriver sångtexter, noveller, poesi och psalmer och sysslar med berättande och musik. På halvtid är hon fjällpräst i Svenska kyrkan, Åre. (Karin Harjegard.se)

(null)

Kommentera här: