Snuten på dårön - bokserie av Kent Klint Engman

Jag har nu läst alla tre böckerna i Kent Klint Engmans serie om Snuten på dårön. En helt udda bokserie som jag bara vill ha mer av, men i lagom dos. Jag har behövt lite andrum mellan varje del så tiden mellan bok ett och tre har tagit sin tid.

Att en författare lyckats få plats med så mycket tok i en bok är ofattbart, "bok, tok, boktok  en tokbok så att säga", som böckernas karaktär Markel Högbrink troligast skulle ha sagt. Det här är en helt galen historia som utspelar sig på en ö utanför hälsingekusten, närmare bestämt utanför Mellanfjärden (om jag inte missuppfattat helt).

På förra årets deckarfestival i Sundsvall berättade Kent Klint Engman om sitt författarskap och läste ett stycke ur en av böckerna. Han ger varje karaktär en egen personlighet genom sin röst och dialekt. Det blir en salig blandning av hälsingedialekter eftersom landskapets södra del räknas till de uppländska sveamålen och den i norra Hälsingland till de norrländska. Dessutom bor det en del andra utbölingar på ön så hans tolkningar blir verkligen mångfasetterade. 

Alla böckerna finns som ljudböcker med författaren som uppläsare och jag har varvat dem med att läsa ur de fysiska böckerna. Det här sättet ger den maximala upplevelsen eftersom böckerna också till viss del är skrivna på mål, men ändå väldigt lättlästa. Genom den text jag läser möter jag författarens sätt att skriva på och jag är riktigt nyfiken på hur en mer "vanlig" kriminalroman skriven av Kent Klint Engman skulle vara att läsa. Jag tycker om hans underfundiga formuleringar och den humoristiskt uppbyggda texten.  

Däremot är öbornas språk inte alltid det bästa. Det finns många ord och uttryck som jag gärna sluppit läsa eller lyssna till, men nu är orden på pränt och jag får trösta mig med att det är en grovhuggen skröna med inslag av fantasy och handlar om udda karaktärer som inte förstår bättre. 

Snuten på Dårön del 1
Den före detta bruksarbetaren Knujt Maxner från Iggesund kommer till Gallbjäre, ön som i folkmun kallas dårön, för att besöka en för honom okänd person på öns mentalsjukhus. Knujt Maxner är en ganska vanlig helylle kille vars önskan att bli polis grusades i de slutliga proven på polisskolan. Genom ett flertal misstag och förväxlingar så får han nu chansen att med sin (nästan) namnes polisbricka och pistol ge sig på det mycket speciella buset på ön. Som öns nye poliskommissarie inser han snabbt att ingenting verkar följa lagar och normala regler på ön. 

Här möts vi av obehagliga dödsfall, kometer, kärlekskranka fiskare, speedade kaniner, mobila trädgårdstomtar och spejande röda ögon. På ön finns också trotsiga tonåringar och många andra kryptiska öbor som får en stor betydelse för Knutj Maxners polisarbete.. Flera av de här suspekta figurerna har sina rötter i gammal svensk folktro med anknytning till Hälsingland.

Visst kan man tycka att den ene är tokigare än den andre, men så finns också Markel. Jag är faktiskt lite förälskad i polisassistenten som formats och fostrats på ön. Hans tungvrickande ordvitsar roar mig enormt och hans godhjärtade personlighet borde få en bättre tillvaro inne på fastlandet. Några andra intressanta karaktärer är Reine Hög som tillhör FramtidsVI (Vi människor från framtiden) och arbetar för ADUP (Albiner Dalmatiner Utan Prickar) och Klas Eskil Blom med sina lortiga vänner i den hemliga cirkusen.

Toner från förr del 2
Livet går vidare på ön Gallbjäre utanför hälsingekusten. Den olegitimerade poliskommissarien Knujt Maxner jobbar kvar och lever ett "ganska" normalt liv i sin ärvda stuga. Med en nyfunnen släkt och en ny släkthistoria har han en del att fundera över.

Plötsligt sker en rad av stölder på ön, mindre betydelsefulla saker kan tyckas men alla med ett personligt värde. När  flera obehagliga mord sker så förstår Knujt och hans kollegor Markel och Katta att det finns ett samband. Utifrån de sargade kropparna får Knujt en känsla av att någonting onaturligt sker omkring dem och med tidigare händelser i minnet så anar han det värsta.

Vad sysslar det två tonåringarna Sussie Plåttson och Irka Fjord med och vad är det som sker i sjukhusets källarvåning? Vem gav Knujt ett knytnävsslag när han snokade runt där nere och är poliskommisarien själv inblandad i något av dödsfallen? Efter flera ockulta händelser och en flaska whisky vet han själv varken ut eller in.

Kanske kommer den vandrande spåkärringen grisskinns Eifa hitta svaren i sitt slaktavfall?

På ön Gallbjäre kan tiden vara längre än ett skuss och den befolkas av en salig blandning av personligheter. Här finns den schizofrene prästen Vendel Kallgård som lever med sin delade personlighet Jöns. Vi får också träffa psykologen och läkaren Sören Kålderot och obducenten Sten Ljungson som alltid  kommunicerar med sitt alter ego Lill Sten. Här finns Älgkärringa, Clas-Eskil Blom och de obrydda öborna med mördarmakrillar i sina skor och även några som är kvicktänkta som fladdermöss från Vilhelmina. Den person som jag tycker allra mest om är ändå polisassistent Markel. Hans ordvitsar roar mig och kanske borde Markel fått ännu mer utrymme i den här delen av serien.

I dårön mörker del 3
Dårskapen på dårön fortsätter och utvecklas allt mer. Två flickor hittas traumatiserade efter att de utsatts för övergrepp och det visar sig att fler av öns unga kvinnor varit med om samma sak under flera decennium. Poliskommisarie Knujt Maxner har länge anat att det finns en hemlig avdelning på sjukhuset som går under benämningen Avdelning S. Föreståndaren Eidolf Maschkman släpper inte in obehöriga så Knujt och Markel klurar ut en lösning för att få veta mer om vad som döljer sig i dårhusets källare. 

Under åren har ett flertal personer försvunnit från ön och mystiken tätnat när nu ännu ett försvinnande rapporteras in till Dårön polisstyrka, samtidigt som flera av de försvunna hittas mördade under makabra omständigheter. Markel har egentligen inte tid med sitt arbete som polisassistent för kollegan Leila och tankarna på sex och snusk tar upp allt mer av hans tid. Tillsammans lyckas ändå den udda polisstyrkan göra upp en handlingsplan där psykologen och läkaren Sören Kålderot (Kålrot) får en viktig roll. Ingenting går riktigt som de tänkt sig men planen ger ändå resultat och öppnar upp för en lösning av öns dolda hemligheter. Men allt är ändå inte glasklar för Knujt som fortsätter sitt sökande efter sanningen kring vad som hände när hans före detta flickvän hittades död i sjukhusets trapphus.

Den tredje boken fortsätter i samma anda som de tidigare och jag kan bara säga att jag roas. Hela serien innehåller en hel del underfundiga ord som inte passar att återges här. Kvinnosynen är inte heller alltid den bästa men jag trivs i det verbala blåsväder som tar mig tillbaka till barndomens Hälsingland. Ord och meningar som inte låter så bra men som inte alltid är illa menade och som gått från generation till generation utan rannsakan av etisk och moralisk innebörd. 

Markel är rädd att bli ihjälslagen om han tänker för söligt och därför har han ibland svårt att ta sig ur sina snabba oövertänkta uttryck och ordvitsar, men kanske ställer de till mest problem för polisgruppens mindre intellektuella hjälpreda Leila Sandling. Reine Hög, Klas Eskil Blom och de lortiga vännerna i den hemliga cirkusen är lite doldisar i den här delen men förhoppningsvis är det mer av dem i den fortsättning som jag absolut kommer att läsa när Kent Klint Engman är klar med sitt andra projekt som visst också har anknytning till ön och dess historia. Här finns stort utrymme för en intressant del fem i serien om bruksarbetaren Knujt Maxner från Iggesund som under kryptiska former blev poliskommissarie på den helt galna dårön. En ö där där folktrons mytomspunna figurer slagit rot och där ondskan vägrar släppa taget. Författaren har lovat att serien kommer att utökas med fler delar, men när är oklart.

Hela serien finns som ljudböcker.  

I slutet av böckerna finns författarens illustrationer av alla karaktärer. De stämmer inte riktigt med de bilder jag visuellt målat upp så jag behåller de jag själv skapat. 

Tack! BoD (Books on Demand) för att jag har fått möjlighet att läsa de här böckerna.

I dårön mörker del 3
Kent Klint Engman
ISBN: 9789180278249
Utgivningsdatum: 2022-10-10
Förlag: BoD

Toner från förr  del 2
Författare: Kent Klint Engman
ISBN: 9789180078979
Utgivningsdatum: 2022-01-22
Förlag: BoD

Snuten på dårön del 1
Författare: Kent Klint Engman
ISBN: 9789179692032
Utgivningsdatum: 2021-05-17 
Förlag: BoD 

"Kent Klint Engman kommer från och bor i Jättendal i Nordanstig. Han skapar inte enbart böcker utan arbetar också som tatuerare och skulpterar med motorsåg. Kent ger ut såväl pappersböcker som e-böcker och ljudböcker på egen hand. Till e-böckerna och pappersböckerna använder han print on förlag."                                (svenskadeckarfestivalen.se)

(null)

 
 
 
 


Kommentera här: