Toner från förr av Kent Klint Engman

En grovhuggen skröna med inslag av fantasy. 

Jag är inte speciellt intresserad av det onaturliga, men den här bokserien håller ett fast grepp om mig och jag trivs riktigt bra hos dårarna på Gallbjäre.

Hösten 2021 fick jag ett tips i en facebookgrupp om Kent Klint Engmans böcker. Författaren har själv läst in dem på mål och som gammal hälsing blev jag naturligtvis nyfiken. Jag läste några recensioner och förstod att det var en udda skröna med inslag av både våld och fantasy. Jag försöker hålla mig borta från allt för mycket våld men nyfikenheten tog överhand och jag lyssnade på den första delen Snuten på Dårön.

"Att en författare lyckats få plats med så mycket tok i samma bok är ofattbart, "bok, tok, boktok  en tokbok så att säga", som bokens karaktär Markel troligast skulle ha sagt, men jag blev fast och kunde inte sluta lyssna. Det här är en helt galen historia som utspelar sig på en ö utanför hälsingekusten, närmare bestämt utanför Mellanfjärden (om jag inte minns helt fel)."

Citatet visar en sammanfattning från min recension och nu har jag precis läst klar den andra boken Toner från förr. Den här gången har jag både läst den fysiska boken och lyssnat på ljudboken. Den finns alltid en fördel med att både läsa och lyssna. Författaren gör en fantastisk inläsning där han ger varje karaktär en egen personlighet genom sin röst och dialekt. Här finns inte bara hälsingar så de dialektala tolkningarna blir mångfasetterade. Genom den text jag själv läser möter jag författarens sätt att skriva på och jag är riktigt nyfiken på hur en mer "vanlig" kriminalroman skriven av Kent Klint Engman skulle vara att läsa. Jag tycker om hans underfundiga formuleringar och den humoristiskt uppbyggda texten.  

Livet går vidare på ön Gallbjäre utanför Hälsingekusten. Den olegitimerade poliskommissarien Knujt Maxner jobbar kvar och lever ett "ganska" normalt liv i sin ärvda stuga. Med en nyfunne släkt och en ny släkthistoria har han en del att fundera över.

Plötsligt sker en rad av stölder på ön, mindre betydelsefulla saker kan tyckas men alla med ett personligt värde. När också flera obehagliga mord sker så förstår Knujt och hans kollegor Markel och Katta att det finns ett samband. Utifrån de sargade kropparna får Knujt en känsla av att någonting onaturligt sker omkring dem och med tidigare händelser i minnet så anar han det värsta.

Vad sysslar det två tonåringarna Sussie Plåttson och Irka Fjord med och vad är det som sker i sjukhusets källarvåning? Vem gav Knujt ett knytnävsslag när han snokade runt där nere och är poliskommisarien själv inblandad i något av dödsfallen? Efter flera ockulta händelser och en flaska whisky vet han själv varken ut eller in.

Kanske kommer den vandrande spåkärringen Grisskinns Eifa hitta svaren i sitt slaktavfall?

Allt det här bäddar upp för en spännande fortsättning.

Boken innehåller en hel del underfundiga ord som inte passar att återges här. Kvinnosynen är inte heller alltid den bästa men jag trivs i det verbala blåsväder som tar mig tillbaka till barndomens Hälsingland. Ord och meningar som inte alltid är illa menade och som gått från generation till generation utan rannsakan av etisk och moralisk  innebörd.

På ön Gallbjäre kan tiden vara längre än ett skuss och den befolkas av en salig blandning av personligheter. Här finns den schizofrene prästen Vendel Kallgård som lever med sin kroppskrutbärare Jöns. Vi får också träffa psykologen och läkaren Sören Kålderot och obducenten Sten Ljungson när han kommunicerar med sitt alter ego Lill Sten. Här finns Älgkärringa, Clas-Eskil Blom och de obrydda öborna med mördarmakrillar i skona och även några som är kvicktänkta som fladdermöss från Vilhelmina. Flera av de suspekta figurerna har sina rötter i gammal svensk folktro med anknytning till Hälsingland. Den person som jag tycker allra mest om är ändå polisassistent Markel. Hans ordvitsar roar mig mycket och kanske borde Markel fått ännu mer utrymme i den här delen av serien.

Nu skall jag gå tillbaka till några mer "normala" kriminalhistorier ett tag igen men sedan ligger seriens tredje del "I dåröns mörker" och väntar i min bokhög.

Kent Klint Engman bor i Jättendal i Nordanstig.  Han skriver böcker, arbetar  som tatuerare och skulpterar med motorsåg

Toner från förr
Författare: Kent Klint Engman
ISBN: 9789180078979
Utgivningsdatum: 2022-01-22
Förlag: BoD

Tack! BoD (Books on Demand) för att jag fick läsa den här boken.

Snuten på Dårön
Författare: Kent Klint Engman
ISBN: 9789179692032
Utgivningsdatum: 2021-05-17
Förlag: BoD

Hela serien finns som ljudböcker.
Författaren har lovat en serie på minst tre böcker så vem vet, kanske kommer det en fjärde också. I slutet av boken finns författarens illustrationer av bokens karaktärer. 

Här hittar du min recension av Snuten på Dårön.

(null)


 


Kommentera här: