Som vi lekte av Ninni Schulman

Jag förstår inte hur jag missat Ninni Schulmans sju delar i Hagforsserien, men en sak är säker, jag kommer inte att missa Siljanseriens forsatta delar. Bakom en rofylld landsortsidyll döljer sig obehagliga hemligheter och ingenting är i som det verkar vara. När nu den nya okända bybon rör upp sanningar som vilat i det tysta går ingen säker. 

Polisen Ingrid Volt blir i november 1980 dömd till fängelse och sitter en tid på Hinseberg. Dottern Anna blir då placerad i fosterhem och kontakten mellan dem blir ansträngd. När Ingrid under våren 1983 blir frisläppt hyr hon en stuga i Dalarna och försöker skapa sig ett nytt liv, allt för att återfå vårdnaden om dottern. Det visar sig ganska snabbt att det inte är så lätt för en f.d. fängelsekund att hitta ett arbete och det är socialtjänsten första krav. 

Ett år tidigare försvann tolvårige Mattias Holm från den by där Ingrid nu hyr ett gammalt hus. Polisen arbetar inte längre med fallet och försvinnandet ses som en drunkningsolycka. För att inte behöva vara arbetslös startar Ingrid upp ett företag och erbjuder tjänster som Siljans Spaningsbyrå. Mattias föräldrar står maktlösa och har inte accepterat polisens förklaring till olyckan. Mamman ser spaningsbyråns annons och kontaktar Ingrid för att få hjälp.

Vi får följa mamma Solveigs kamp för att hålla ihop den familj hon har kvar och Ingrids försök för att få fram sanningen om försvinnande. Genom hela boken löper också en berättelse om tiden före försvinnande med Mattias egen berättarröst. Hans misslyckanden på fotbollsplanen, vännen Kaj Mohed, deras glädje över att tjäna pengar på gräsklippning och hur de två tonårspojkarna sakta börjar växa ifrån varandra.

Ninni Schulman skriver om platser och miljöer som hon känner till och som är lätta för mig som läsare att känna in. Hundpromenaderna tar henne runt i skogarna kring byn och hon besöker platsen nere vid sjön där de sista spåren efter Mattias fanns. Hon gör cykelturer på byns landsvägar som leder henne till de personer som funnit runt Mattias. Bybor som försöker minnas och ge ledtrådar som tar henne vidare i sitt sökande efter vad som hände den där dagen i juli 1983.  

Det här är en stark bok. Bakgrundsberättelsen om Ingrids liv i Stockholm känns trovärdig och den berör mig djupt. Alla händelser i den fortsatta handlingen berör också och den tar upp ett flertal viktiga ämnen som familjerelationer, våld, föräldraskap, vänskap och om barnens väg från lek till tonåring. Att berättelser rör sig i landsbygdens 80-tal med telefonkiosker, kasettbandspelare och cyckelflärpar ger minnesbilder av en tid som är värd att lyftas i dagens litteratur.

Det här är en mycket bra deckare. Jag brukar inte sätta betyg på böcker jag läser men här blir det

 5 av 5  ♭ₐ𝒸ᵢₗᵢ𝒸ₐ

Vill du läsa en utförligare recension så besök kapprakt.se


Som vi lekte 
Författare: Ninni Schulman
ISBN:  9789180060301
Utgivningsdatum: 2023-01-05
Förlag: Bazar Förlag

 

(null)
 

 

Kommentera här: