Nytt år och nya möjligheter - reflektion och framtidstro

Nu går vi alla in i det nya året 2023. När jag under nyårshelgen haft möjlighet att reflektera över året som varit så känner jag både glädje och ödmjukhet. Trots läget ute i världen så mår alla kring mig bra. En erfarenhet från mina yrkesår säger att vill jag förändra välden så måste jag börja med mig själv och min egen familj. 

Det finns forskning som visar att ett av de sätt som vuxna lär bäst på och även behåller sin kunskap, är genom att medvetet reflektera över sitt lärande. Det får oss också att sakta ned och observera vår resa. 

Att reflektera över situationer i den egna verkligheten tillsammans med en utomstående, är ett bra sätt att få stöd i att se och välja kloka handlingsvägar. Lärandet blir då självstyrt och därmed också motiverat.

Under mina yrkesår hade jag dagligen möjlighet att stötta andra till att se på sin situation ur nya perspektiv, motivera till nya utmaningar, uppmuntra, hjälpa till att upprätthålla motivationen, jag hade också möjlighet att hjälpa andra med att sätta upp och uppnå mål. Det var inte bara ett arbete utan också en filosofi. Kanske formades mitt behov av att stanna upp och reflektera under  den här tiden.

Det finns många som arbetar så mycket mer med välgörenhet än vad jag gör. Det finns också många som läser och skriver mycket mer än vad jag gör. Ändå tar allt så mycket tid och kraft när man blir äldre och jag får göra val och prioriteringar. Jag har ändå tagit beslutet att fortsätta på samma sätt under 2023 och det känns bra. 

Mycket beror till stor del av den återkoppling jag får från så många av er där ute. Kontakten med författare om böcker och recensioner, kommentarer på Instagram och meddelanden som visar på värdet av det jag gör. Alla citat från mina recensioner som finns hos förlag och på författares hemsidor och som också används av författare när de föreläser om sina böcker. Tillsammans sprider vi ordet och ger fler möjlighet att ta del av allt det som finns i böckernas värld.

Flera gånger i veckan ser jag också uppdateringar om att vårt arbete för barnhemmet och området kring Reni i Ukraina är till hjälp och behövs. Varje filt, mössa, vante, socka och pannband jag stickar värmer någon frysen och varje nalle jag lyckas förse med stickade kläder glädjer något barn i länder ute i välden.

Tack alla där ute som stöttar och ger respons. Det gör min vardag hanterbar, begriplig och meningsfull. Tack till alla er på Vängåvans Bokhandel för ett roligt samarbete. Tack till förlag och författare som skickat böcker som  jag läst och recenserat. Tack också till alla som använder mina olika recept. Sist men inte minst, TACK till gubben som sköter marktjänsten när jag läser, skriver och stickar.

 

 Den som vet mycket om andra, kan vara lärd men den som förstår sig på sig själv är klokare. Den som styr andra kan vara mäktig men den som förmår styra sig själv, är ännu mäktigare. 

                                 -  Lao-Tse -

Dela gärna med dig om dina tankar här, via meddelande på facebook, instagram eller som e-post på basilica@live.se

  (null)

Årets mest gillade inlägg på @basilica55

  (null)  

Årets mest gillade inlägg på @basilicakost

 
Årets mes besökta recept är som tidigare år: https://basilicablogg.se/2019/november/lorans-fiskgryta-soppa-i-repris-och-dagens-boktips.html

Har du inte testat den populära fiskgrytan så gör det.
 
Årets mest besökta bokrecension är också,samma som tidigar: https://basilicablogg.se/2020/september/bergslagens-bla-del-1-och-2-av-anna-jansson.html
 
Anna Janssons serie om Kristoffer Bark är populära böcker. 
 
 

Kommentera här: