Döda män talar inte av Björn Persson

Nu har jag läst mitt livs första västernroman. 

Visst fanns det en låda västernböcker i mitt barndomshem men jag minns inte att jag läste någon av dem. Valde jag kiosklitteratur i pocketformat så blev det mest Harlequinromaner. Däremot har jag sett massor av västernfilmer så när nu gubben läst ut Döda män talar inte av den lokale travkusken och författaren Björn Persson så kände jag att det var dags.

Den unge mannen från Matfors vill bli skollärare, men tvingas år 1869 att flytta med sina föräldrar till Amerika. I det nya landet blir ingenting som familjen hoppats på. På väg till svenskbygden i Minnesota mister yngligen  sin familj. Där och då beslutar han sig för att hämnas. Livet i "Vilda Västern" är ingen dans på rosor, för bland laglösa, prisjägare och glädjeflickor kan mycket gå fel.

Några upprepningar och korrekturfel men annars är Döda män talar inte en lättläst historia med en blandning av obehagliga intriger och humor. Precis som jag anar att en västern skall vara.

Som ett exempel på bokens text så fanns en lite utmaning på Instagram Vid årsskiftet. Ett instagramkonto uppmanade oss följare att slå upp sidan 52 i den bok som vi för tillfället läste i och sedan fokusera på fjärde radens mening. Den skulle ge en fingervisning om hur år 2023 skulle bli. Fjärde raden var sista orden i en mening "från den medvetslöse." i den här boken och följande meningar lät så här: 

"Kincaid svor till:
"Helvetes jävlar, den arme fan sket ner sig. Och på stövlarna också.""

Vet inte riktigt hur jag skall tolka det, men det gav ett riktigt gott skratt. 

Björn Persson har tidigare skrivit fyra kriminalromaner om polisen Stig Olofsson där han döpt om ett flertal för mig kända lokala orter till lätt identifierbara och ibland lite humoristiska namn. Serien skrevs till minne av Björns pappa Benny som jag kände mycket väl en gång i tiden.

Jag anar att Björn läst på en hel del om Amerikas historia och emigrationen till landet i väst under den senare delen av 1800-talet. Kanske har han också läst Tomas Bloms bok Emigrationen till Amerika som jag recenserat här på basilicablogg.se och hos Vängåvans Bokhandel.


Döda män talar inte
Författare: Björn Persson 
ISBN: 9789198691351 
Utgivningsdatum: 2022-07-13 
Förlag: Ultima Esperanza Books

 

 

 

 
Kommentera här: