Tre liv av Ingela Wadbring

Och livet bara pågår är första delen i bokserien Tresamheten av Ingela Wadbring. Marija och Iosif träffas under en konferens på Svalbard och deras liv förändras radikalt. De ställs båda inför nya utmaningar när förhållandet också innebär att Marija får en relation med Iosifs multisjuka hustru Almira. Fler av samhällets normer ställs på ända och de tidigare problemen i vardag och yrkesliv blir små mot deras nya känslomässiga turbulens.

I slutet av januari kom den andra fristående delen Tre liv där deras komplicerade livspussel utökas med ännu fler bitar som skall passa in i mönstret. Dottern Sofia, barnbarnet William och vännen SiS finns fortfarande kvar i Marija liv när hon nu ett år senare flyttat till en ny lägenhet i Stockholm. Tillsammans med Iosif  försöker hon bygga upp en fungerande livsstruktur där torsdagar och varannan helg blir deras livselixir. Iosif bor fortfarande kvar med Almira och hennes assistenter i den vackra villan i bostadsområdet Kummelnäs.

I ett optimistiskt försök att få mer tid tillsammans så planerar de för en jul i Kummelnäs. Där finns Almiras syster med som stöd för Almira och Marija vill också bjuda in sin trogne vän SiS. Men strax före julhelgen får Iosif ett telefonsamtal som ställer allt på ända och julhelgen blir någonting helt annan än de planerat för.

Efter att jag läst den första delen fick jag med mig många funderingar kring värderingar och normer. Jag tror att den här trilogin kan väcka tankar som är viktiga för många. Bakom fasader döljer sig inte alltid det lugn och den strukturerade ordning som det ser ut att vara. Många lever i en kaotisk värld där känslor kring sorg och skuld döljs väl för vänner, kollegor och även för anhöriga. Det är inte förrän någon trampat runt i exakt samma skor under en längre tid som den rätta förståelsen kan infinna sig. 

Det här är en relationsroman med många viktiga samtal där författaren använder ett mycket strikt och välskrivet språk. Den stora frågan från den första delen försätter här. Vad händer när någon blir sjuk i en familj och vad händer med den livspartner som står bredvid? I den andra delen tillkommer nya faktorer som påverkar seriens huvudkaraktärer på flera sätt och jag är riktigt nyfiken på hur relationerna utvecklas och hur de slutligen knyts ihop i den tredje boken. 

Här väcks många frågor kring relationer och livsval och jag har också funderat över olika möjligheter till stöd. De måste finnas från Landstingets habiliteringsverksamhet och kommunala insatser som daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service. Men kanske är det deras gemensamma val att Almiras vardag skall se ut som den gör, vilket känns sorgligt i mitt hjärta som f.d. vårdpersonal och anhörig till en strokepatient. 

Tycker du om att läsa om relationer och följa med i förtroliga samtal där frågor om ansvar, tillit och lojalitet ställs på sin spets?

Läs då de här två första delarna i Ingela Wadbrings serie Tresamheten. 

Nu väntar jag på den tredje delen.

"Ingela Wadbring bor i Alingsås men arbetar sedan många år som professor i journalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Förutom skönlitteratur har hon gett ut en stor mängd facklitteratur. Hon är också verksam som konstnär och har deltagit på flera utställningar."  (akademibokhandeln.se)

Tre liv
Författare: Ingela Wadbring
ISBN: 9789189199064
Utgivningsdatum: 2023-01-21
Förlag: Hoi Förlag AB
Finns som ljudbok och e-bok
Ljudboksinläsare: Anna Jönsson

(null)


Kommentera här: