Systrarna vid fyren av Gill Thompson


"Var det alltid vackert väder de där dagarna före kriget eller är det fantasin som kastar ett ljus över minnena?"

Systrarna Alice och Jenny bor med sina föräldrar och lillebror William på ön Jersey. De lever ett bra liv och ser ljust mot framtiden. Jenny planerar för en utbildning i Cambridge och Alice som är utbildad sjuksköterska trivs med sitt arbete på sjukhuset. Williams framtid är lite mer oviss, han är en mycket speciell pojke och hans liv behöver planeras mer varsamt.

1940 ockuperas Kanalöarna av Tyskland och den brittiska regeringen beslutar sig för att inte försvara dem. Plötsligt står öarna ensamma och försvarslösa mot Hitler och alla går en svår tid till mötes. Jenny får ändra sina planer om studier och börjar hjälpa till med revisionsarbeten hos vännen Pips pappa. Alice fortsätter sitt arbete på sjukhuset där också tyskarna inrättar en avdelning. Det finns soldater överallt och ockupationen märkts tydligt, förråden sinar och efter en tid blir matsituationen katastrofal. Rädslan lägger sig över ön och Jennys arbetskamrat Rebecka som är judinna förstår att hon riskerar deportering.

Fältpoliserna styr ön med järnhand, judiska affärer markeras och nazistpropaganda sprids. Pip som inte får ta värvning för sin pappa väljer att arbeta på sitt sätt i det tysta. Både han och Jenny kastar sig in i motståndarrörelsens arbete. Med hjälp av en gömd radio översätter de BBCs sändningar och informationen vidarebefordras sedan till tvångsarbetande fransmän, spanjorer och ryssar som under vidriga förhållanden uppför försvarsanläggningar på ön.

Under en operation på sjukhusets kirurgavdelning räddar Jenny och en kollega livet på en ung man som senare visar sig vara en tysk läkare med namnet Stefan Holz. När mannen sedan hjälper henne att skaffa medicin till den sjuke brodern William måste hon omvärdera sitt judehat. En tysk är också en människa och vårdpersonalens arbete är att göra människor friska, oavsett vilket land de kommer ifrån. 

Den unge tyske läkaren bli mer än en vän, men när Alice lämnar ön mister de kontakten. Trösten för både Alice och systern Jenny är den brevkontakt som de ges möjlighet till även om det mesta måste läsas mellan raderna. Som en länk och en påminnelse om deras samhörighet finns i slutet av varje brev en liten teckning av en fyr. Fyren från ett foto som deras pappa tog 1930 framför St Catherine ’s Towe och som gav dem namnet "systrarna vid fyren"

"Barndomens närhet har vuxit och krympt genom åren, men deras kärlek är djupt rotad. De ställde upp för varandra under kriget och de ställer upp för varandra nu. I likhet med fyren en källa till hopp och beskydd under alla dessa år. En gång visade den henne vägen hem."

Den 9 maj 1945 upphör den fem år långa tyska ockupationen och Alice återvänder till Jersey. Ärren efter kriget är många och saknade efter Stefan är stor. Kriget är slut men nu börjar kampen för en ny framtid som de inte vet någonting om.

Det är med spänning jag läser vidare om hur deras framtid utvecklas och hur författaren fogar samman en mycket tragisk historia som ändå andas kärlek, mänsklig omtanke och hopp om framtiden. Även om handlingen är fiktion så har mycket av det som Gill Thompson skriver om hänt i verkligheten. När jag läser om Jerseys historia så finns många av händelserna med och visar på krigets grymhet, bokens karaktärer och miljöbeskrivningar känns därför trovärda. Författaren har också en familjekoppling till ön och hennes far var med och stred under kriget. Jag vet inte hur originalspråket är men översättningen av Annika Sundberg speglar tidsandan bra. Jag hade svårt att komman in och ta till mig handlingen i den första delen av boken men allt eftersom så öppnar den upp och fångar mitt intresse.

I en epilog daterad november 1996 får vi slutligen de sista pusselbitarna i berättelsen om och kring "systrarna vid fyren" och som en extra information kan jag nämna att Jerseys nationaldag är den 9 maj.

Systrarna vid fyren är Gill Thompsons tredje roman. Tidigare böcker är Havet som skiljer oss åt och Flickan på perrongen, alla baserade på verkliga händelser.

"Efter att ha undervisat i nästan fyrtio år gjorde brittiska Gill Thompson det hon drömt om så länge: blev författare. Numera arbetar hon som lärare ett par dagar i veckan, resten av tiden ägnar hon åt skrivande och sina barnbarn." (Historiska Media) 

Systrarna vid fyren
Författare: Gill Thompson
ISBN: 9789180501644
Utgivningsdatum: 2023-01-09
Översättare: Annika Sundberg
Förlag: Historiska Media


(null)Kommentera här: