Kallbaderskan bland fjällen av Karin Härjegård

I kväll har jag lyssnat på Duvedsförfattaren och prästen Karin Härjegård under en författarkväll i kyrkan. Hon har gett ut fyra böcker men den hon pratade mest om under den här kvällen var Kallbaderskan bland fjällen som utsågs till Årets feelgood 2022.

I slutet på mars kommer del två i serien, Sömmerskan och friheten. 

När jag läste och recenserade den här boken var det stora problem med att lägga ut inlägg, därför är det svår att söka sig fram till recensionen. Lägger nu ut en repris. 


"Inne i stugan är det varmt. Elden brinner i öppna spisen och det knastrar om den torra björkveden. Stearinljus och rödvitrutiga dukar på varje bord. I köket läggs en rejäl klick smör i ett av våffeljärnen, och det fräser när smöret smälter."

Precis när Helena är klar med födelsedagsmiddagen och redo att fira makens fyrtioåttaårsdag förändras hennes liv. Ett enda kort telefonsamtal vänder upp och ner på hennes äktenskap. Rösten i telefonen säger att maken Martin har varit otrogen med en lärarkollega under flera år. Hennes värld rämnar och ingenting blir som det tidigare varit.

Helenas liv har rämnat en gång tidigare men livet har gått vidare och hon har byggt sin borg i ett hem som anpassats utifrån respekt och ansvar. En trygg, hälsosam och inrutad vardag där båda medvetet valt bort ett liv som föräldrar. 

När hon får ett erbjudande om att låna en stuga i Tänndalen tar hon sitt första steg mot någonting främmande och okänt. Helena tackar ja och planerar för en sommar i den fjällvärld där hon som barn tillbringade flera semestrar med sina föräldrar och sin syster Kattis. I Sonjas lilla stuga börjar hon ifrågasätta det liv hon levt under många år och sakta kommer insikten om de livsval hon gjort i tron om att de var de rätta. Hon hittar nya sidor hos sig själv, intressen som hon tryckt undan och som hon vill utveckla och reda ut. Att bada kallbad, vandra i fjällen, den gamla drömmen om att driva en egen servering och att våga ta tag i en mycket ansträngd föräldrarelation.

Sakta börjar hon sin väg genom sorgearbetets fem faser. Först förnekelse, sedan ilska och därefter en inre förhandling med sig själv. Skall hon stanna kvar i sitt vackra hem eller flytta ut, men inget av alternativen känns tillfredställande. Sakta tar depressionen över och vägen till acceptans ligger långt borta. Hennes obearbetade sorg från barndomen finns också den kvar som en svart skugga och med hjälp av whisky försöker hon sova sig igenom nätternas vargtimmar. Det gör för ont att ligga vaken och tänka. Som hjälp i sin bearbetning har hon de nyfunna vännerna Louise och Sonja.

Men kommer hon någonsin att bli hel igen utan Martin?

Precis som huvudkaraktären har jag varit många gånger i de här fjälltrakterna som barn och tonåring med mina föräldrar. När jag fick egen familj tillbringade vi många sport, påsk och semesterveckor i Tänndalen och Fjällnäs  och det har naturligtvis påverkat min tolkning av författarens miljöbeskrivningar. 

Det här är ingen överraskningarnas bok utan för mig känns handlingen väldigt förutsägbar. En lagom finstämd feelgood som bjuder på sorg, smärta, vänskap, insikt, vävda trasmattor, nygräddade våfflor och annan vällagad mat. Den är skriven med ett språk som jag tycker om och jag kommer absolut att fortsätta följa Helena, för vad jag förstått så kommer vi att få den möjligheten.

För mig finns det några frågetecken kring jakt och livsmedelshantering m.m., men jag överanalyserar ofta så en bok är en bok och i böckernas värld är allt möjligt.

Kallbaderskan bland fjällen
Författare: Karin Härjegård
ISBN: 9789177715344
Utgivningsdatum: 2022-04-06
Förlag: Printz

 
När Helen ser ut genom fönstret på morgonen i Sonjas stuga är det här en del av den fjällvärld hon ser ut över. Hamrafjället mellan Tänndalen och Fjällnäs.
 
(null)

Duvedsförfattaren och prästen 
Karin Härjegård 


Kommentera här: