En söndagsbetraktelse om min favoritbokhandel och Städerskan av Nita Prose

Det finns både för- och nackdelar med att läsa och skriva om böcker. Den nackdel jag märker av är att det tar tid och även kraft, eftersom det hela tiden kommer nya intressanta böcker som pockar på och vill bli lästa. Fördelarna skulle jag kunna göra en mycket lång lista på men sätter här fokus på en för mig viktig del.

Min lokala bokhandel och besöken där.

Visst kan jag sitta hemma och välja böcker på nätet, utbudet är stort och alla nya böcker dyker snabbt upp hos alla nätbokhandlare och ljudbokstjänster. Inget ont om dem, men jag vill absolut inte vara utan den fysiska bokhandeln. Att se och hålla i en bok, läsa baksidestexten, prata med trevlig och kunnig personal, dricka en kopp kaffe och andas in bokhandelns atmosfär är som en lisa för själen. Ett måste som jag, en gammal boknörd mår bra av.

Marie är en i personalen i min favoritbokhandel och vi brukar utbyta en del tankar kring de böcker vi läst eller vill läsa. Hon har flera gånger pratat om Städerskan av Nita Prose och det tände naturligtvis min nyfikenhet. I går läste jag de sista kapitlen i boken som är en pusseldeckare och feelgood på samma gång och den har lämnat en ljuvlig eftersmak. I dag saknar jag karaktären Mollys sällskap och undrar lite över vad hon gör. Snälla lättrogna Molly som jag nu kommer att bära med mig, precis som jag alltid har Karin Smirnoffs karaktär Jana Kippi i tankarna, "hur skulle Molly ha gjort i den här situationen?" eller "hur skulle Jana Kippo tänka nu?".

Man blir kanske lite skadad av att alltid befinna sig i böckernas värld. 😊

Molly är en udda person som städar på anrika Regency Hotell. Hon har precis mist sin mormor som hon sörjer djupt. Hennes ekonomi är ansträngd på grund av att en tidigare pojkvän lurat både henne och mormor på pengar. En morgon när Molly skall städa på en av stamgästernas hotellrum så hittar hon honom död i sängen. Där börjar en komplicerad historia när hon blir inblandad i knarkaffärer och grundligt sviken av de få vänner hon har.

En odiagnostiserad autismspektratstörning stället till det för Molly och hennes kollegor anser nog att hon inte har alla bestick i lådan. Hennes noggrannhet, hennes smutsfobi och kärleken till ordning och struktur gör henne till en mycket bra städerska som fullföljer sitt arbete till yttersta perfektion Trots sin autism saknar hon beröring men hennes längtan efter kärlek har hittills bara varit en besvikelse och efter att mormor gått bort lever hon helt ensam.

Mollys mormor sa alltid: "Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv" därför har Mollys motto blivit "Renlighet är en dygd".

Precis som Molly själv är hennes språk tydligt och strukturerat. Hon älskar liknelser, idiom och förtydliganden som inte alltid uppskattas av dem hon för samtalar med. Ibland drar hon till med förkortningar som KISS- komplicera inte saken spånhuvud, vilket gör att jag ofta läser med ett leende på läpparna.

Nita Prose bor I Kanada. Hon är förläggare och har nu debuterat som författare. Städerskan har legat på bästsäljarlistan under 2022 i många länder.

En mycket annorlunda bok, men en bok att älska.

Tack Marie! Den här boken hade jag troligast inte läst utan ditt tips.

Tack också till bokhandlarn, bokhandlarfrun och alla andra fantastiska personer som gör boklådan vid Vängåvan till det den är och för att ni fortsätter vara ett bokfönster mot världen.

Glöm inte att titta in på DIN lokala bokhandel, känn in atmosfären och ta för dig av alla fördelar som en fysisk bokhandel kan ge.

Städerskan
Författare: Nita Prose
ISBN: 9789100187033
Utgivningsdatum: 2022-02-22
Översättare: Manne Svensson
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Boken finns också som ljubok, e-bok och pocket.

(null)


Kalkbladet är en tidning som Kvinnor i Svenska Kyrkan ger ut fyra gånger om året. Min recension från höstens teaterföreställning Hoota finns nu med i årets första nummer.

 Hoota - en gripande föreställning

Under hösten 2022 kom den kände arabiske skådespelaren Amer Hlehel till Sverige för en turné med pjäsen Hoota på Riksteatern. I november gästade han Sundsvall och teaterföreningen Scen Sundsvall bjöd då in oss medlemmar i Kvinnor i Svenska Kyrkan till föreställningen på Sundsvalls Teater.
 
Hoota är en teaterföreställning där den godhjärtade Bassel visar oss människans kreativa förmåga för att överleva och samtidigt ger han alla krigens offer en röst. "VI vill bara leva".
 
När Bassel var ung klättrade han ner i en av naturen formad grotta (hoota). Alla trodde att det fanns något onaturligt där nere som Bassel besegrade och han blev byns hjälte. Han växte upp till en godhjärtad man, träffade flickor och citerade ur Shakespeares pjäser för att imponera. Flickorna han träffade var inte lätta att imponera på, men med åren gifte han sig och levde ett lugn liv i byn. När hans bror försvann gav han sig in i inbördeskrigets hetta för att hitta honom. På resan genom det krigshärjade landet ställdes han inför flera moraliska dilemman. Han kastades från sida till sida och tvingades göra många realistiska val till priset av överlevnad.
 
Den förta delen av föreställningen bjuder på flera humoristiska berättelser från Bassels ungdom men som ett rapp från en piska ändras allt till hot, tortyr och död. Den berättelse som började med barndomens glädjefyllda upptåg i grottan slutar i grottan med ond bråd död. Hela pjäsen spelas på arabiska och visas med svensk text högt upp på scenen. På det här sättet når teatern ut även till nyanlända svenskar med arabiska som modersmål och en större publik kan ta del av den spännande och känslofyllda föreställningen. Jag hade först mycket svårt att följa med i de snabba monologerna men efter de första tio minuterna så gick allt lättare. Det var ett helt nytt sätt för mig att sitta som publik på en textad föreställning, men nya tekniker är till för att lära sig av och jag ser det här som en användbar del i teaterns framtid.
 
Som en ständig påminnelse om verkligheten kommer med jämna mellanrum ett uppräknande av krig och konflikter i vår tid. Det är svårt att inte känna med och för alla krigets offer, vår egen närhet till kriget i Ukraina och de krig som går vidare in i framtiden,
 
Efteråt fanns möjlighet att samtala om de känslor som föreställningen förde med sig. Att gemensamt reflektera och dela med sig av en upplevelse är värdefullt.
 
Hoota är en teaterföreställning av och med en av arabvärldens främsta skådespelare Amer Hlehel. Amir Nizar Zuabi och Edward Bromberg står för regi och dramaturgi. En viktig frågan som jag bär med mig efter den här föreställningen är, Vad gör ett krig med människan? "Spring Bassel spring. Jag sprang och tårarna sprang med mig" T
 
Tack för att jag fick möjlighet att se den här föreställningen. 

(null)











Kommentera här: