En söndag i väntan på bokrean

Den här veckan börjar bokrean och jag är riktigt taggad. Kvällen före bjuder bokhandlarn in till Bokreaförfest med författaren Sara Strömberg från Östersund. Jag har mött henne tidigare på Deckarfestivalen men inte hunnit läsa debutboken Sly och inte heller uppföljaren Skred. Inför den här författarkvällen har jag nu äntligen läst den första boken och är riktigt imponerad. Vilken debut och det är jag inte ensam om att tycka, den fick Svenska Deckarakademins pris som Årets deckardebut 2021. Nu fortsätter jag med uppföljaren Skred som också fått Svenska Deckarakademins utnämnande som Årets bästa svenska kriminalroman 2022.

Sly finns nu med på årets bokrea för 79 kr, det ordinarie priset är 239 kr.

Under kvällen kommer både Lotten Glans och Eveline Santner att tipsa om bokreans böcker. Det är bäddat för en riktigt intressant kväll.

Lottens bokblogg har en recension som precis beskriver min upplevelse av boken Sly både när det gäller språket och huvudkaraktären Vera Bergström. 

Jag har sett ut en del böcker som jag kommer att lägga i min bokreakorg. Jag brukar alltid köpa en bok av årets litteraturvinnare, men Annie Ernaux ligger redan i min bokhög och väntar på att bli läst. Bland all skönlitteratur och alla kriminalromaner kommer jag också att söka mig fram bland kokböcker, barnböcker och kanske någon gammal klassiker också får följa med hem.

(null) 

I måndag åkte jag upp till Norrhassel på ett föreningsmöte. Efter den väg som jag åkt så många gånger tidigare möttes jag av en ovanligt vacker himmel. Tyvärr går den inte att återskapa på ett foto men kanske kan ni ändå känna in den magiska utsikten vi hade under resan upp. 

(null) 

Barnbarn nummer fyra heter lilla J och fyller 8 år under det här året. De helger som hennes mamma och pappa jobbar samtidigt får vi möjlighet till att utforska fabelnallarnas värld. Mitt nalleprojekt till barnhemmet i Ukraina går sakta framåt, men det börjar bli ont om tid nu för nästa sändning skall gå i mars månad. Lilla J klär på och av och visar mig för- och nackdelar med de olika plaggen. I hennes leende ansikte ser jag också vilka av kläderna som faller henne mest i smaken. Konstigt (men kanske ändå inte) är det rosa och klänningar det handlar om. När alla 11 nallarna fått sina uppsättningar av kläder, väskor och filtar så vet hon att en av dem är hennes och valet av vilken gör hon själv.

I vår familj har rosa en speciell betydelse. Vi har många roliga historier om den rosa färgen bla. från Lilla J:s pappa och hans gädje över att få bära rosa precis som sin tvillingsyster. Från barbarn nummer ett, M som snart fyller 14 finns också flera rosa historier att minnas.  Barnbarnen två och tre, tvillingflickorna,  deras skiljetecken var alltid att en kläddes i rosa och en i lila. Med tiden ville båda flickorna ha rosa vilket ställde till en del problem eftersom de är enäggstvillingar. Redan som mycket små kallade de lupiner för E och C blommor, vilket stämde riktig bra.

 

Under den mörka vintern hade jag stora problem med att sticka i mörka färger. Nu är det ljusare och jag har äntligen gjort klart, blockat och levererat den mörkblå yllefilten till barnbarn nummer fem, Lille H. Bättre sent än aldrig.

(null) 

Receptet på den variant av Lörans fisksoppa som jag fick för många år sedan ligger som alltid högst i besöksstatistiken. Har du inte testat receptet så hittar du det via länken.

(null)