Årets första bokcirkelbok - Jag är Gud av Malin Karim

Årets först bokcirkelbok är läst och diskuterad.

Vi är många som upplevt känslan när de kognitiva problemen stoppar upp vår vardag och blir mer och mer påtagliga. Namn är plötsligt som bortblåsta, tider glöms bort och tröttheten förlamar stora delar av kroppen. De tidigare så naturliga bitarna i livspusslet hamnar huller om buller och det är helt omöjligt att få ihop den enklaste struktur.

Så blev det också för Hermine i boken Jag är Gud av Malin Karim.  Vad jag förstått så har författaren själv känt flera av symtomen, vilket är en av orsakerna till bokens uppkomst.

Det här är en bok om en kvinna som inte klarar av sitt livspussel och tar till ovanliga och mycket drastiska åtgärder. Hon kastar sig in i de sju dödssynderna med allt vad det innebär av frosseri girighet och sexuella lustar. Hon utmanar männens rättigheter utan att ta på sig kvinnans skyldighet att känna skam.

Naturligtvis ligger det många tragiska upplevelser, panikartad ångest och tillbakatryckta känslor i hennes handlande. Ilskan och aggressionerna tar henne på vägar som är helt främmande för mig och som jag upplever ligga på dårskapens kant. Jag vet att jag borde tycka synd om Hermine men jag har svårt för det. Förhoppningsvis kan boken vara till hjälp som ett varnande exempel för att lära sig stå upp för sig själv och säga nej i tid innan dårskapen, hatet och ilskan tar över.

Jag vet att det här inte är enkelt och Kvinnodagen den 8 mars behövs tragiskt nog av många orsaker. Men vi är också många kvinnor som måste påminna oss själva om allt vi tar på oss för att det är enklast så, för att det skall bli "riktigt gjort" eller på grund av moder Teresa syndromet. Det finns många yttre och inre faktorer som blir orsaker till att vi inte kan väja för den omtalade "väggen"

Det här är en speciell bok, den väcker många olika känslor och gjorde mig väldigt ambivalent. Inkännande? Delvis. Intressant? Ja, till viss del. Lockar den till skratt eller gråt!? Ja, till skratt som fastnar lite i halsen emellanåt. En sammanfattning är att den ger både skratt, ilska, frustration och kanske en och annan tår också.

Malin Karim kan konsten att både uppröra och beröra och bokcirkelns samtal blev till många intressanta diskussioner om livet. Än en gång ser jag fördelen med att vara med i en bokcirkel. Den här boken hade inte hamnat på min läslista annars.

Vi upplevde alla ett slut som ger en känsla av att det kanske, kanske, kommer en fortsättning. Men ingen av oss har några uppgifter om det.

Det här får mig osökt att komma ihåg en gammal låt av Ulf Peder Olrog som Sven Bertil Taube sjöng på 70-talet - Se Sundbyberg och sedan dö.

Malin Karim är frilansjournalist och bor i Stockholm. Gift med Alexander Karim och tillsammans med Olga Akolor driver hon den populära podden Den ultimata föräldrapodden 


Jag är Gud
Författare:
 Malin Karim
ISBN: 9789180062428
Utgivningsdatum: 2022-03-08
Förlag: Bazar Förlag


(null)

Kommentera här: