En julig marinad till julköttet med apelsin, honung och ingefära.

En julig marinad till julköttet med apelsin, honung och ingefära.

Jag använder den här marinaden året runt men då med mindre honung, men den här tiden på året ger honungen en riktigt god julsmak på köttet.

Receptet är gammalt men har troget följt med under åren. Marinaden är gjord för att penslas på revbensspjäll, men jag marinerar fläskytterfilé, skinkstek eller kyckling i en plastpåse några timmar innan köttet sätts in i ugnen. Satsen räcker till 1-1,5 kg kött. 

ApelsinMarinad (orginalrecept)
3 msk honung
1 msk vinäger
Saften av 1 apelsin
2 msk soja (tamari)
1- 2 tsk mald ingefära (jag tar alltid 2)
0,5 -1 tsk salt

Mina tillägg:
(1 pressad vitlöksklyfta)
(1-2 tsk riven färsk ingefära)

Den här marinaden innehåller inte olja, kanske för att den är tänkt att pendlas på köttet som glaze.

Marinerad och tunt skivad fläskyterfile är enkel, billig och god mat på julbordet och perfekt på en julsmörgås med rödkålssallad. För den som inte äter fläskkött är skivad kycklingfilé ett bra alternativ.

Skyn ger en god sås för den som vill äta köttet som middag. Jag använder Tamari för att få ett glutenfritt kött.

Jag bryner köttet försiktigt i olja eller smör och lägger det i en ugnstålig form. Akta så inte honungen bränns vid. Slår sedan marinaden över och steker i ugnen på 125 grader med termometer. Här finns bra tips för rätt tillagning av kött och kyckling. ICA.se

 

Rödkål  innehåller massor av nyttiga ämnen som mättar, det är också billigt och gott. Den här passar bra på julbordet och på en julsmörgås.

Rödkålssalladen gör jag så här:

200 g rödkål
0.5 st fänkål
2 st äpple

Dressing
1 msk äppelcidervinäger
1 msk söt-grovkornig senap
2 msk olivolja
salt
svartpeppar

Vispa ihop dressingen. Strimla kålen fint och häll över dressingen. Strimla fänkål och äpplen och blanda ner det i skålen.

Receptet har jag tagit  HÄR:
 
Nu är det inte många dagar kvar till jul. Mitt kött till julbordet ligger skivat och klart i frysen men vill du testa så finns det fortfarande gott om tid.
 
Trevlig helg!
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Bilderna är från veckans julfika med goda vänner. Jag bakar inte vanliga lussekatter men det blev bra med några köpta från Ica.