Calima av Gabriella Ullberg Westin

"Guds godhet är bara lite svår att se ibland. Men den finns där, tvivla inte på det. Guds godhet ger oss alla en fri vilja att välja mellan gott och ont. Och jag kan se på dig vilken väg du kommer att gå."

Hon blev präst och valde det goda, men ondskan lurade på henne, stor, tung och stark.

Med nya identiteter tvingas Maja Karlsson och hennes två barn till flykt från den person som mördat hennes man och barnens pappa. Polisen anar att mördaren missat sitt rätta mål och nu söker efter Maja som var deras tilltänkta offer.

Gran Canaria blir deras nya hem och högt upp i en bergsby försöker de hitta en ny trygghet. Barnen börjar på den svenska skolan och Maja lever i ständig skräck för att de skall försäga sig om livet i Sverige och om pappans död. 

Sakta börjar de hitta sin vardag igen, men minnen och att inte få prata om sin pappa gör barnen ledsna och oroade. Något speciellt tynger dottern och hennes lärare reagerar på de teckningar hon målar i skolan. En av mammorna i klassen försöker bjuda in Maja och med viss tvekan tackar hon ja. Estelle Järegård lever ett lyxigt liv på ön och dricker gärna cava med sina vänner medan mannen Martin driver en luddig investeringsverksamhet som hon inte vet så mycket om. Estelle och Maja blir vänner men Martin och flera av skolans föräldrar pratar om att något inte stämmer. 

Vem är den ensamma och avvaktande kvinnan från Sverige och varför är hon och barnen på ön?

Flashback spekulerar nättrollen om vart änkan och barnen befinner sig och Maja vet att summan för den som kan avslöja deras identitet stiger stiger allt mer.

Gabriella Ullberg Westin bygger här upp en obehaglig och krypande spänning som för tankarna till alla med skyddad identitet och speciellt kvinnor som lever tillsammans med sina barn. Boken har som alla tidigare böcker ett bra språk, den har en intressant driv i historien men är inte komplicerad och blodig. Spänningen ligger i intrigerna, dialogerna, de väl tecknade miljö- och karaktärsbeskrivningarna och naturligtvis i den spektakulära upplösningen.

Författaren har tidigare skrivit åtta böcker om kriminalinspektör Johan Rokka från Hudiksvall. Jag har inte läst hela serien men väldigt många. Rokka har ett brokigt förflutet och har flyttat hem till Hudiksvall för att arbeta som polis. Genom jobbet träffar han Jonna Weissmann och tillsammans får de ett flertal problem att lösa, både på polishuset och privat. Förhoppningsvis kommer också en nionde bok om Rokka och Morden i Hudiksvall.

Jag träffade Gabriella Ullberg Westin en solig dag i somras när några författare och bokinstagrammare fikade vid havet och pratade böcker. Där hörde jag första gången om hennes nya bok Calima som inte ingår i serie om Johan Rokka. Idén till boken fick hon efter två vintrar på Gran Canaria. Under den andra vintern på ön började konflikter gro bland familjerna som hade barn i den svenska skolan och Gabriellas familj blev inblandade i konflikten. Efter det föddes tanken om att skriva en bok med temat flykt och med inspiration av händelsen.

Calima en fristående roman, men jag följer gärna Maja och hennes nyfunna vän Estelle om det blir en fortsättning.

Gabriella Ullberg Westin är född och uppvuxen i Hudiksvall men bor nu i Stockholm. Hon har studerat kriminologi vid Stockholms universitet och är heltidsförfattare. Böckerna om Johan Rokka har getts ut i sex länder och sålts i över 300 000 exemplar.

"Calima är ett meteorologiskt fenomen som förekommer över Kanarieöarna och består av sanddamm i luften som kommer med varma vindar från Saharaöknen flera gånger per år. Dammpartiklarna är torra och så små att de är osynliga för blotta ögat, men kan förekomma i så riklig mängd att både sikten och hälsan försämras. När calima kommer kan vad som helst hända."

Calima
Författare: Gabriella Ullberg Westin
ISBN: 9789150976434
Utgivningsdatum: 2023-11-06
Förlag: HarperCollins Nordic

(null)Kommentera här: