En söndagsbetraktelse om livet hos oss.

Skolstarten står för dörren och vår MiaMaria (@wowzadelux/Mia) har dekorerat skyltfönstren och fyllt entrétorget i boklådan med skolstartsprylar för alla barn och ungdomar. Penntroll, bokpapper, pennfodral och luktsuddisar är det jag minns från 60- och 70-talet, men i dag finns massor av andra roliga saker.
 
 
Jag kan fortfarande känna förväntningarna inför ett nytt skolår. Är det någon mer som gör det? (Foto: @bokhandlarn)
 
 
August och september är tider för svamp och bär. När barnen var små plockade vi från naturens skafferi av ekonomiska skäl, idag mest för nöjes skull. Under veckan fanns en krönika i vår lokala tidning ST som manade till reflektion och jag citerar en del av den här:

"När jag plockar bär tänker jag på hur nära det är mellan århundraden och generationer. Jag plockar på samma sorts marker som människor före mig, på samma sätt och med nästan samma redskap. Det är något fint och tankeväckande med göromål som inte kan digitaliseras eller utföra maskinellt. Man kommer i kontakt med sitt arv. Mina blåbär och lingon plockas precis som på gammelfarmors tid. Bären ser likadana ut, kroppen gör samma rörelser och träningsvärken i ländrygg och på baksida lår känns troligen likadan i mig som den gjorde i henne en gång för länge sedan. Jag undrar vad hon tänkte på i bärskogen för hundra år sedan? Vad tyngde henne och vad fnissade hon åt bland mossa och sten? Troligen är vi ganska lika där vi går, sida vid sida i varsin tid. Hon är snabbare förstås, med bättre plockteknik och osvikligt lokalsinne. Medan jag är bra på annat, vad det nu skulle kunna vara".

"Så nära men så långt ifrån. Samma bär, en annan tid."

Elin Bergström 
Lantbrukare och tidsoptimist. Älskar ord, gammaldags mat och nya idéer.

 
 
Lille H forsätter sitt utforskande och som oftast utan byxor.
 
 
Den här veckan kommer boktipsen från @harryboy42 som rensat i sin bokhög för att skicka lite böcker vidare till en bekant i Härnösand. Återbruk känns bra.

Ä𝙣𝙠𝙤𝙧𝙣𝙖  𝙋𝙖𝙨𝙘𝙖𝙡 𝙀𝙣𝙜𝙢𝙖𝙣
𝙀𝙩𝙩 𝙡𝙞𝙠 𝙛ö𝙧 𝙢𝙮𝙘𝙠𝙚𝙩  𝙆𝙖𝙧𝙞𝙣 𝙃𝙟𝙪𝙡𝙨𝙩𝙧ö𝙢 
𝙄 𝙨𝙠𝙪𝙜𝙜𝙖𝙣 𝙖𝙫 𝙙𝙞𝙜  𝘾𝙝𝙧𝙞𝙨𝙩𝙞𝙣𝙖 𝙀𝙧𝙞𝙠𝙨𝙨𝙤𝙣 
𝙎𝙖𝙧𝙚𝙠  𝙐𝙡𝙛 𝙆𝙫𝙚𝙣𝙨𝙡𝙚𝙧 
𝘿𝙚 𝙪𝙣𝙙𝙚𝙧𝙠ä𝙣𝙙𝙖  𝙃𝙟𝙤𝙧𝙩 𝙤𝙘𝙝 𝙍𝙤𝙨𝙚𝙣𝙛𝙚𝙡𝙙 
𝘿𝙚𝙣 𝙨𝙞𝙨𝙩𝙖 𝙢𝙞𝙙𝙙𝙖𝙜𝙚𝙣  𝘼𝙣𝙣𝙖 𝙀。 𝙒𝙖𝙝𝙡𝙜𝙧𝙚𝙣

ISBN: 9789189007772

  
 
Tiden går och vi med den. I fredags firade barnen sin 41-årsdag, helt sjukt kan jag tycka men bara att acceptera. Hittade ett kort som min pappa fanns med på och det lockade fram många känslosamma minnen. Han har nu varit borta i tjugo år.
 
 
En av veckans promenader gjorde vi på Norra Bergets friluftsmuseum. De slingrande skogsstigarna runt berget var våra naturliga promenadvägar under de nästan tretti år som vi bodde i området. Nu känns det bra att kunna byta ut promenaderna runt vår lilla sjö ibland, ombyte förnöjer. Smakrummets café är en riktig pärla med massor av fikaalternativ. Borden på baksidan är placerade under dignande äppelträd med utsikt över den del som byggds upp för barn med lekpark, djurhagar och gamla fäbodstugor. På vintern är den lilla kaffestugan Gesällen ett mysigt krypin med gammal inredning och en öppen eld. 
 
Trevlig söndag!

 

Kommentera här: