Det kom ett brev från München av Håkan Nesser

Mysig, oblodig och med ett språk jag älskar. 

Att fyra syskon möts för att fira jul är inte så ovanligt, men i Håkan Nessers nyutgivna bok Det kom ett brev från München är det början eller rättare sagt fortsättningen på en mycket tragisk historia. Brodern Ludvig är döende och behöver syskonens hjälp för att skuldfri och förlåten kunna möta sin skapare på andra sidan pärleporten. 

Men ödet vill annorlunda.

Vem kan låta bli att roas av att följa Barbarotti och Backman när de här får ett nytt fall att lösa. Deras resonerande och dividerande och speciellt Barbarottis alla funderingar på livets stora frågor sätter en speciell ton på Nessers böcker och jag är så glad över att han fortsätter sitt skrivande, 

Gunnar Barbarotti och Eva Backman och är båda kommissarier i den fiktiva staden Kymlinge. De är en strävsam polisduo som också lever tillsammans. Jag upplever dem som alldagliga, trygga och med båda fötterna på jorden. Parets resonemang sinsemellan är en av orsakerna till att jag tycker så mycket om den här serien, deras dialoger har en del av den glimt och torra humor som finns inom mina egna väggar. Det här är en bok som passar många, oavsett vilken genre man föredrar. 

Jag har lyssnat till Nesser när han berättat om sitt författarskap tidigare men ser nu fram emot höstens Deckarfestival i Sundsvall där han är en av årets gästande författare.

På frågan varför han skriver kriminalromaner, har Nesser tidigare svarat så här:

"– Av två skäl, tror jag. Dels tycker jag att böcker gärna kan få vara spännande, läsaren ska undra över vad som hänt och vad som kommer att hända; detta är en oerhört viktig drivkraft i allt läsande. Dels är Döden alltid närvarande i kriminalromanerna, och när Döden är närvarande, ställer vi de viktiga frågorna om livet. Fast det är ju egentligen bara Van Veeterenserien som är renodlade deckare, mina andra böcker är romaner, men romaner som gärna kretsar runt ond, bråd död." (Svenska,deckarfestivalen.se)

Lästips och lyssnartips!

Veckans promenader har varit riktigt lustfyllda eftersom Reine Brynolfsson är en av mina favorituppläsare.

Det kom ett brev från München
Författare:
 Håkan Nesser
ISBN:  9789100800888
Utgivningsdatum: 2023-07-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Jag kan tycka att den är lite för covidrelaterad ibland, men boken blir till ett tidsdokument.  Vi som var med i början på 2020-talet vet hur restriktioner, reseförbud och andra situationer under den här tiden kunde upplevas men det vet inte den yngsta generationen och de som kommer efter dem.

"Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades Håkan Nesser Crimetime Award i kategorin Årets hederspris. Sommaren 2020 utkom Den sorgsne busschauffören från Alster, som innebar en återkomst för Gunnar Barbarotti. Schack under vulkanen utkom i juli 2021."  (bokmassan.se)

  (null)

 

 

 
 

Kommentera här: