Böcker i augusti! Läst - Läser - Kommer att läsa

Läst!
Annie Ernaux tilldelades Nobelpriset i litteratur 2022 och jag brukar alltid läsa minst en bok av vinnaren. Jag skålade då för årets pristagare hos bokhandeln och köpte direkt den här boken. Den har sedan legat i min bokhög men inte riktigt lockat till läsning. Nu är årets litteraturpristagare läst och avbockad. Kanske kan det bli någon fler av hennes böcker senare men jag är inte helt säker. 

I En flickas memoarer söker Annie Ernaux sig tillbaka till sommaren 1958, som hon tillbringade som ledare på ett sommarkollo i Normandie. Här finns scener som är känslosamma och inte helt okända för många unga kvinnor. En utlämnande bok om kvinnors sexualitet skam, våld och svek. 

Läser!
Ingen kan låta bli att påverkas av det fruktansvärda krig som pågår i Ukraina just nu. Landet har också ett mörkt förflutet, en bortglömd del som sätter dagens händelser i ett nytt perspektiv. Kievs döttrar av Erin Litteken tar oss tillbaka tillbaka till 1930-talets Ukraina, Stalins skräckvälde och en fruktansvärd hungersnöd. Det är helt omöjligt att inte tänka på alla modiga ukrainare som försvarar sitt land och sin kultur både nu och då. Den här boken har legat i min bokhög sedan den kom ut i våras och när jag nu börjat läsa tar den sin tid, än har jag en del kapitel kvar. Men trots hemskheter och ondska så visar den på människans inneboende styrka och är en bok som ger eftertanke.

"Även i de mörkaste tider kan kärleken vinna över ondskan"

Kommer att läsa!
En halv Kaj av Mikael Jisander är en ny augustibok. Jag har inte läst författarens populära debut Benny älskar baklava men tänkte nu tillbringa den här helgen med att följa bilförsäljaren Kaj till paradisön Skiathos i Grekland. En recension av boken kommer senare.

(null)


En halv Kaj
Författare: Mikael Jisander
ISBN: 9789180638562
Utgivningsdatum: 2023-08-10
Förlag: Modernista

Kievs döttrar
Författare: Erin Litteken
ISBN: 9789180065375
Utgivningsdatum: 2023-04-05
Översättare: Emma Majberger
Förlag: Bazar Förlag

En flickas memoarer
Författare: Annie Ernaux
ISBN: 9789113119854
Utgivningsdatum: 2022-01-12
Översättare: Maria Björkman
Förlag: Norstedts