Åtta bokval ur årets Låna & Läs - 2023/2024

Låna & Läs 2023/2024

Att välja böcker ur årets katalog är lika svårt som att ta några få godisar ur en välfylld påse. Jag har ändå lyckats plocka ur några favoriter som lockar mig lite extra just nu.

 De utvalda är…

Sofie Sarenbrants böcker om Emma Sköld är riktigt bra läsning, så vad kan gå fel när hon nu skriver tillsammans med Carina Bergfeldt. I september kommer Födelsedagen som är den första delen i en ny spänningsserie. Boken utspelar sig under tjugofyra timmar och marknadsförs som en bladvändare av riktigt hög kvalitet.

Jan Arnald, mer känd som Arne Dahl är den författare som jag mött flest gånger i olika boksammanhang. Jag har inte läst någon av hans böcker tidigare, men följt tv-serien som bygger på hans populära böcker om A-gruppen. I slutet av september är han tillbaka med en ny serie kriminalromaner om Eva Nyman och Nova, en grupp av färgstarka poliser som löser brott av det irreguljära slaget. Första delen som är en gastkramande thriller heter I cirkelns mitt och den här gången tänker jag vara med redan från start.

Stina Jackson är en av mina favoritförfattare. Hon är uppvuxen i Skellefteå men bor sedan drygt tio år tillbaka i USA. Hennes böcker Silvervägen och  Ödesmark var böcker helt i min smak. Nu ser jag fram emot att läsa Förinta världen ikväll  som är en roman om en mor och en dotter, om längtan, kärlek och att våga sina drömmar. Utgivningsdatum är 18 september.

Christoffer Carlsson brukar presentera sina nya böcker på deckarfestivalen och varje gång har jag planerat för att läsa, men någon annan bok har alltid kommit emellan. Under Svenska deckarfestivalen i november finns han i Sundsvall igen och innan dess skall jag absolut läst hans senaste bok Levande och döda. En roman som kom ut under våren och som handlar om uppbrott, skuld och död. Levande och döda är den tredje delen i sviten med kriminalromaner från Halland.

Lena Anderssons nya bok Studie i mänskligt beteende har en titel som drar till sig min uppmärksamhet lite extra. "Ett beteende är allt som en död man inte kan göra" lärde jag mig under mina studier. Man eller kvinna, sak samma för den här boken är en samling sammanhängande berättelser som skildrar kvinnor i samtiden. Kvinnor som försöker stå ut i sina kroppar, som betraktar, lyssnar och försöker förstå. En bok som bör vara relevant och ha ett värde för en kvinna i min ålder.

Låna & Läs är ett bra sätt att hitta nya författare. Ett självklart val för mig ur årets utbud är Rut Kvarnström Jones, hon är helt okänd för mig men De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel är en titel som lockar mig till läsning. En historisk feelgoodroman från början av 1900-talet om kvinnors potential i en mansdominerande värld. Det här är den första delen i serien Stockholms pärlor

"Kvinnor förväntas ju sköta hemmet - men vad är ett hotell om inte ett hem?" Boken kommer i början av nästa månad.

Som femtiotalist kan jag inte låta bli att drömma mig tillbaka till 70-talet. Jag lyssnade på ABBA, läste Anna Wahlgren, Kerstin Thorvall, Sjöwall Wahlöö, Ulf Lundell och satt på en bar i Grekland när kung Carl Gustaf fick sin Silvia. I november kommer Denise Rudbergs bok Dancing Queen som är en svensk polisroman och sjuttiotals noir-thriller om två kvinnliga poliser ur olika generationer. En polisduo som råkar på hemligstämplad information vilket försätter dem i omedelbar livsfara.

Som åttonde och sista bok vill jag tipsa om Dimdans av Malin Hedin. Jag hade möjlighet att förhandsläsa boken och skriva om den under våren och det här är ett citat ur min recension " …vilken bra bok! En känslosam berättelse där författaren håller mig på halster under alla bokens kapitel, ända in i den slutliga klarheten." 

Vilka böcker ur årets Låna & Läs kommer du att läsa?

Vill du veta mer om Låna & Läs Upptaktskväll i Sundsvall den 30 augusti så gå in och läs hos Vängåvans Bokhandel.

Hör hittar du min recension:  Dimdans av Malin Hedin.
Den finns också hos Vängåvans Bokhandel.

Dimdans
Författare:
 Malin Hedin
ISBN:  9789113125152
Utgivningsdatum:  2023-04-28 
Förlag: Norstedts

(null)