Mina tankar kring histamin och andra biogena aminer

Under de senaste veckorna har mina tidigare inlägg om histaminintolerans varit speciellt välbesökta. Jag vet inte varför men kanske kan en orsak vara påskens mat som kan innehålla en hel del med biogena aminer. Några exempel är gravad och rökt lax, ansjovis och matjessill, lagrade ostar och annan buffémat som lagats i förväg och förvarats en tid i kylskåp. Den här maten kombineras kanske också med alkohol, vilket blir en extra triggers till olika reaktioner.

Vill börja med att säga att jag absolut inte är något proffs på det här ämnet, men jag vet också att kunskapen i allmänhet inte är så stor. Under alla år jag studerade och arbetade med kostkunskap så kom jag aldrig i kontakt med ämnet på ett sådant sätt att jag kopplade ihop det med mina egna problem.

Jag skall här dela med mig lite av mina erfarenheter. Kanske känner någon igen sig, kanske inte. Min förhoppning är att fler skall få kännedom och insikt i de här ämnet för jag vet att det inte alltid är så lätt att få stöd på landets vårdcentraler.

Under de sista åren har jag läst mer och mer om histaminintolerans, vilket gett mig svar på många frågor kring min hälsa. Jag vet fortfarande inte exakt vilken av de biogena aminer som jag reagerar på men mycket stämmer för histamin, men tyramin, tryptamin, fenyletylamin, serotonin kan också vara aktuella.

Många läkare har varit inne på samma spår men ingen har riktigt satt fingret på det och ingen har gett mig konkret information. När jag diskuterat ämnet histaminintolerans med läkare så har de nickat och samtyckt, men ingen har sedan noterat något om det i min journal. 

Den största ögonöppnaren för mig har varit sambandet mellan insektsbett, vissa livsmedel och kroppsliga reaktioner. Jag kan oftast äta något en eller två gånger men den tredje gången kan jag reagera. Kombinationen av livsmedel kan också påverka men det är alltid lika svårt att veta i förväg. Det finns många som har större och allvarligare problem än vad jag har som aldrig behövt åka in på sjukhuset akut. Däremot har jag vid några tillfällen haft reaktioner som gjort att jag behövt konsultera läkare och då i samband med insektsbett.

De vanligaste symtomen för mig är en brännande känsla i mun och svalg, ett kroppsligt obehag som på ett konstigt sätt rör sig i hela kroppen, nysningar, snuva, dimsyn, huvudvärk, lätt hjärtklappning, svettningar, magknip, diarré, klåda och svårläkta vätskefyllda sår. Naturligtvis inte allt på samma gång men de förekommer ofta i kombination. Genom några grupper på facebook så vet jag att besvären kan vara många och väldigt skiftande. Jag har kommit så långt att jag förstår att jag har en överkänslighet men jag testar mig fortfarande fram.

Så här har jag skrivit i ett tidigare blogginlägg:

"Mitt sökande inom kosten har nu gett mig så många nya insikter. Det jag läser om histaminintolerans HIT är skrämmande likt de problem som jag haft under en stor del av mitt liv. Med ökade medicinintag, ökad stress och livsmedel från nya världen så har också mina problemen ökat under åren. Histamin är en biogen amin som finns i kroppen och som har olika uppgifter, det är också en neurotransmitor som finns och behövs i hjärnan. När vi utsätts för något vi inte tål, till exempel ett myggbett så producerar kroppen massor av histamin som ett skydd, vilket kan ge både klåda och svullnad. En antihistamintablett kan då neutralisera histaminöverskottet. Men histamin finns också livsmedel och en del av dem gör så att kroppen själv producerar histamin. Histamin bildas i födoämnen som mognar, lagras, röks och i det som är jäst. Även mediciner och kemikalier gör så att kroppen triggas att producera histamin. Har man då för lite av de enzymer som skall bryta ner överskottet som jag troligen har, så blir kroppen överbelastad och man mår väldigt dåligt på många olika sätt. Antihistamintabletterna som jag ätit av och till under många år klarar inte av att neutralisera allt histamin, men jag tycker ändå att de har en viss effekt.

Om man ser på kroppens enzymsystem som en hink med den histamin jag äter och den histamin som min kropp bildar, så skall enzymerna kunna neutralisera histaminet. Men om antalet enzymer är för lågt så klarar de inte av det utan hinken fortsätter att fyllas tills den blir helt full och ger en reaktion. Det här förklarar varför jag en dag kan äta jordgubbar när hinken inte är överfull, men nästa gång blir det problem eftersom hinken redan är välfylld med histamin. Vissa födoämnen är också triggers som ger problem när de blandas tillsammans, som vin och vissa ostar. Det gäller här att hitta den balans som gör att hinken inte blir överfull. Enklare sagt än gjort, men genom att göra "medvetna val" försöker jag så gott jag kan att hitta en balans som fungerar för mig."

Sidan som jag tog den här informationen från är nedlagd, men på Livsmedelsverkets hemsida finns information. 

Har du egen erfarenhet av histaminintolerans så dela gärna med dig?

PS. Naturligtvis blev det några felval även den här påsken så hinken blev överfull. Nu gäller det att snabbt tömma den under veckan så kroppen kommer i balans igen. DS

  (null)

 

På gårdagens 1- årskalas serverades salladsbuffé. Mitt bidrag blev ett fat där var och en själv valde salladens innehåll. Ett alternativ som passar för många. Allt serverat på mitt couscousfat som gubben hjälp mig släpa hem från en resa till Tunisien.

 
 
 
 
 
#1 - - Pija:

Tjenare!
Hittade din blogg då jag egen-forskar om histaminintolerans som har ställt till det för mig rejält. Har nog haft en längre period men det brakade runt 1 mars och sedan dess har det varit dret som vi säger på värmländska. 🤷🏼‍♀️
Nu försöker jag ta reda på så mycket fakta jag kan för att min läkare som alla andra läkare ”inte kan så mycket om det här” men det är ju jag som sitter här med alla symtom.

Går efter den vedertagna SIGHI listan, ganska strikt faktiskt, men får trots det reaktioner som gör att jag får sjukanmäla mig del av dag efter att ha intagit någonting som är ”fel” som innebär att jag hamnar i sängen och sover i flera timmar. Det är jordens huvudvärk, astma, hjärndimma, svullnad i kropp, framförallt i vaderna och enorm trötthet. Lite ont rakt in i magen, men inget annt symptom i magen.

Det allra jobbigast är egentligen omgivningen att kunna förklara vad det är man har. Nu på senaste tiden har jag ljugit och sagt att jag har inflammation i tarm fickorna och går på elimineringskost och då förstår de plötsligt hehe.
Är du med i gruppen Histaminintolerans på Facebook?
Jag funderar på att skicka in till Fråga Agnes faktiskt. Hon brukar ju efterforska och sätta sig in i ämnen och så kanske man kan få något svar där.

Heirå! 😎👋🏻👋🏻👋🏻
Pija i Karlstad

Svar: Tack för din kommentar.
Jag håller med om att det här inte är enkelt, det enda är att testa sig fram. Men livet pågår hela tiden så jag vill kunna äta på restaurang och hos vänner ibland och då kan det bli extra besvärligt. Fryst fisk som jag själv tinar går bra för mig men jag vet inte hur andra hanterat den?

När jag arbetade och innan jag började äta antihistamin så var troligast affärernas färdiga salladsdiskar mitt största problem. Fick sår och svullnader i mun och hals hela tiden. Nu köper jag aldrig sallad från de här diskarna.

Jag är med i två grupper på Facebook och lär mig mycket av det andra skriver. En öppen och en sluten. Skriver aldrig själv men läser det mesta. Listan stämmer inte alltid för mig men jag har lärt mycket av att testa mig fram.

Det du skriver om Agnes är intressant. Hon har ofta andra kunskaper och idéer.

.Jag tror att det är viktigt att prata och diskutera de här för vi kan alla lära av varandra och sprida informationen till alla som inte förstår våra problem. Jag kommer att fortsätta testa mig fram. Just nu är det kaffe som jag tål vissa gånger och ibland mår väldigt illa av. Läst på och det kan också ha med histamin att göra.

Hör gärna av dig igen här eller via e-post på basilica@live.se
Ha en bra helg
Maud
BASILICA
 
Follow my blog with Bloglovin