Gästinlägg av författaren Olle Håkansson – Maria Langs koppling till Sundsvall

Dagmar Lange är vanligtvis förknippad med orterna Nora, Uppsala och Stockholm. Det som få verkar känna till är hennes koppling till Sundsvall.

I början av sin lärargärning vikarierade nämligen Dagmar under ett år vid Sundsvalls flickskola. Skolan var belägen alldeles intill kyrkan och byggnaden finns kvar intakt idag under namnet Kyrkans hus.

Min mamma Ingrid Håkansson (född Åström 1928) gick i den klass som Dagmar hade och har ofta berättat om det för mig under åren. Året bör ha varit 1940 eller 1941. Mamma berättade att när Dagmar kom blev hon oerhört omtyckt av klassen. Hon kom med en helt ny lärarstil. Mer öppen än sträng, mer dialog än monolog, färggladare kläder jämfört med övriga lärares "grå koftor" som mamma beskrev det. På något sätt uppstod en vänskap mellan Dagmar Lange och min mor. De brevväxlade sedan under några år. Det känns viktigt att påpeka att Dagmar Lange vid den här tiden inte var den "kändis" som hon senare kom att bli. Hon var en helt vanlig lärare om än uppenbarligen med en mycket omtyckt lärarstil. Så vänskapen mellan Ingrid och henne vilade inte på kändisskap utan antagligen på att de helt enkelt uppskattade varandra.

Efter att min mamma flyttade till ett demensboende 2021 städade jag ur hennes kvarlåtenskap och hittade i alla fall ett brev och ett julkort med Dagmar som avsändare, jag hade nog hoppats hitta fler brev. Oavsett så kan man här se Dagmar Langes fantastiska "kulliga" handstil som inte är helt lättläst. Jag hörde för längesedan att hennes halvsyster fick vara mellanhand mellan Dagmar och hennes förlag och renskriva handstilen så att texterna blev rätt. Om det är sant vet jag inte. Brev och kort kan ses härintill. Dessutom finns bild på klassen samt på skolan som syns på ett gammalt vykort.

/Olle Håkansson Sundsvall, pensionär, numera författare

Tack! Olle Håkansson för ditt gästinlägg. Jag hade ingen aning om att författaren hade någon anknytning till vår stad Sundsvall. Den här informationen gjorde att jag fick en helt ny relation till författaren. Under min gymnasietid någon gång 1970 så hade jag också lektioner på Floragatan som vi då kallade den f.d. flickskolan. Det gäller att hitta de små små gemensamma nämnarna. 😊

Vill du läsa mer om Olles böcker så hittar du det HÄR.

Jag återkommer med fler inlägg om Maria Lang under veckan.

Foton; Alla foton är Olle Håkanssons privata.

(null)

 

(null)

 
 
(null)
 
 
(null)