En betraktelse om deckarfestivalen i Nora - till minne av Maria Lang

Veckans återblick får i dag bli en måndagsbetraktelse. Efter en riktigt intensiv lördag och söndag i Nora så befinner jag mig nu på ett hotellrum i ett regnig Västerås och försöker samla ihop alla författarmöten och intressanta programpunkter. Det var ett gediget program som Deckarfestivalen - till minne av Maria Lang  bjöd på. Tack Svenska Deckarakademin, Visit Nora och alla medverkande författare för en mycket intressant deckarhelg.

Vi vet ju alla att aprils väder är opålitligt och gäckande men helgens omslag från värme till regn och snö är det mest extrema jag någonsin varit med om. Vi började vår resa på fredagen ner till ett soligt och varmt Bergslagen. Utanför Nora ligger Åkerby herrgård där Maria Lang skrev flera av sina böcker. Där blev vi väl omhändertagna av ägaren Anna-Lena som bjöd på husesyn i den gamla herrgården och Maria Langs favorit av kaffebröd, chokladkaka med valnötter, Åkerby har en mycket intressant historia långt bak i tiden men för oss handlade det nu om att känna av tiden efter andra världskriget och framåt. Där vid det vita matsalsbordet åt författaren sin middag, drack eftermiddagskaffe i en av alla husets soffgrupper eller kanske tog hon en promenad genom den vackra trädallén.

Det var också en speciell känsla att sitta framför Nora kyrka och känna tidens vingslag från händelser i böckernas Skoga. Kanske satt jag på samma bänk som Christer Wiik när han förhörde Wilhelm Wolt i Inte fler mord och jag måste medge att jag fick rysningar när jag tänkte på Kung liljekonvalje av dungen och Annelie Hassels försvinnande i blomsterhandeln bredvid. Flera av böckerna utspelade sig också på Skoga Stadshotell och det gjorde valet av att använda Nora Stadshotells festvåning som festivallokal extra intressant.

Jag har lyssnat på flera av författarna tidigare, men genom att programpunkterna hade olika kopplingar till festivalens tema blev det en mixad underhållning med flera små anekdoter från författarinnans tid. En riktigt intressant programpunkt var lördagens bokcirkel kring boken Mördaren ljuger inte ensam. Både gubben och jag läste boken förra veckan så jag återkommer till den senare.

Kanske någon av er undrar över min relation till Maria Lang? Ja, den är som för så många andra 50-talister. Maria Lang var tillsammans med Agatha Christie och Stig Trender min infart i böckernas deckarvärld. Nostalgi på hög nivå som nu manar till omläsning.

Väl hemma igen så kommer jag se fram emot Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall som är landets äldsta festival för kriminallitteratur. 15–18 november 2023 på Sundsvalls teater. Ett flertal intressanta författare är redan klara för årets festival och en av dem är Håkan Nesser. Jag hoppas att vi möts där

I morgon kan du läsa ett gästinlägg av författaren Olle Håkansson som skriver om Maria Langs anknytning till Sundvall och som därmed också ger mig en nyfunnen relation till författaren.

 
 
 
(null)
 
(null)

Festivalens bokhandel sålde massor av intressanta böcker och mitt val blev Maria Lang – vår första deckardrottning av Lena Lundberg och Lisbet Wikner som tillsammans med Margareta Fahlgren presenterade boken under lördagen.

Maria Lang – vår första deckardrottning
Författare: Lena Lundgren, Lisbet Wikner 
ISBN: 9789174690750 
Utgivningsdatum: 2014-03-13 
Förlag: Ordalaget Bokförlag

"Noras egen deckardrottning Maria Lang (1914-1991), eller Dagmar Lange som hon egentligen hette, var under 40 år landets deckardrottning. Hon var en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare. Hon skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare. "Mördaren ljuger inte ensam" var hennes förstlingsverk och kom ut år 1949. Produktionen sammanfattas av 42 vuxendeckare, fyra ungdomsböcker, en novellsamling och en biografi. Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan beror det på att Skoga är ett täcknamn för Nora. Här växte Dagmar Lange upp. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här fram till sin död 1991. Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Maria Langs romaner är rena rama guideböckerna. Hennes böcker går att fynda i flera av stadens butiker och berättelserna har blivit populära filmer där flera av inspelningsplatserna hittas i Nora." (Visit Nora)




Kommentera här: