Ekarvet av Kerstin Bergman

Kerstin Bergman är tillbaka med sin tredje och i mitt tycke bästa bok i serien om Iris Bure. Ekarvet är en pusseldeckare som utspelar kring Sturefors i Östergötland. Det här är trakter som är helt okända för mig, men genom författarens välskrivna och detaljerade miljöbeskrivningar så känns det som att jag befinner mig mitt i det vackra eklandskapet.

Iris Bure och fyra av hennes tidigare klasskamrater får ett överraskande arv efter deras tidigare klassföreståndare Erna Ekberg. Kravet för arvet är att de under fyra dygn bor tillsammans på hennes stora gård Bjerkåkra. Efter den tiden är det fritt för dem att välja om de vill behålla gården eller sälja den. Det här blir fyra händelserika dygn där nya mystiska ledtrådar tar dem vidare mot svaren på många frågor.

Varför testamenterar den gamla lärarinnan hela sin egendom till skoleleverna Iris, Micke, Åsa, Malin och Vidde? Under deras skoltid gifte sig Erna med den yngre Frans som nu gått bort och hon fick aldrig några barn, men visst borde det funnits någon nära vän eller anhörig med i hennes testamente? I ett bankfack lämnar Erna kuvert med kryptiska innehåll till var och en av dem, men vad har Bjärka-Säby, konsthantverk och en krockskadad Volvo Amazon med deras arv att göra?

De fem arvtagarna söker sig sakta fram genom att lägga pusselbit till pusselbit. Vid middagsbordet med Ernas favoriträtter från 70-talet och vid den välfyllda bardisken klurar de på de ledtrådar som de fått. Iris får en känsla att de inte är ensamma i det gamla huset och när saker försvinner från hennes rum tätnar mystiken kring gåtan om den gamla lärarinnan, hennes man Frans och det kryptiska testamentet.

Som i tidigare böcker återvänder Iris Bure till barndomens platser. Minnesbilder och tidigare upplevelser gör sig påminda och berättelsen byggs på med ny information om traktens innevånare och tidigare händelser som skett i eklandskapet kring Bjerkåkra gård.

Kerstin Bergmans sätt att bygga upp stämning och väcka nyfikenhet tilltalar mig. Handlingen utspelar sig under de fyra dagar som vännerna befinner sig på gården Bjärkåkra och drivs sakta framåt. I samspråk med sig själv och sina vänner leder Iris handlingen mot en lösning. Flera av deras slutsatser leder in mig på helt fel vägar för alla pusselbitar passar inte in i svaret på arvets gåta.

Att placera en bar i handlingens centrum är naturligtvis ett smart drag av författaren, när hennes intresse och kunskap om drinkar finns i bokform. Swedish noir cocktails av Kerstin Bergman och Hans-Olof Öberg är full av drinkar att dö (eller mörda) för. Där finns ett trettiotal Swedish Noir drinkar som skapats för kända författare som Jan Guillou, Camilla Grebe, Håkan Nesser, Viveca Sten, Anders Roslund, Anna Jansson, Arne Dahl, Mari Jungstedt, Mattias Edvardsson, Carin Gerhardsen, Stefan Ahnhem och många fler.

Att läsa Kerstin Bergmans böcker gör mig alltid glad och nostalgisk. Jag återupplever mina upplevelser av ungdomens deckare och de böcker som är grunden till mitt stora bokintresse.

Kerstin Bergman är forskare och litteraturvetare med deckare som specialitet. Hon är också trädgårdintresserad vilket märks i hennes miljöbeskrivningar. Jag har lyssnat till författaren när hon varit med på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall både som moderator och författare. Nu ser jag fram emot att möta henne på Deckarfestivalen i Nora under kommande helg, en bokfestival där huvudtemat är Maria Lang.  

Ekarvet
Författare: Kerstin Bergman
ISBN: 9789189318694
Utgivningsdatum: 2023-03-27
Förlag: Southside Stories

Swedish noir cocktails 
Författare:
 Kerstin Bergman, Hans-Olov Öberg
ISBN:  9789198741469
Utgivningsdatum: 2022-09-21
Förlag: Spritz Lit

 Kommentera här: