Av skam - Lina Areklew

Lina Areklew är tillbaka med del tre i serien från Ulvön. Hon är en vass författare som skickligt navigerar mig från nutid till dåtid och mellan ön och fastlandet i det vackra världsarvet Höga kusten. 

Dottern Astrid är nu sex månader och det är dags för Sofia Hjortén att återvända till polishuset efter sin mammaledighet. Under en båttur möter hon två ungdomar,  deras stora intresse för geocaching har fört dem till Marsviksgrunnans nedlagda gruva. En stor del av gruvan ligger i vatten men som så många andra skattjaktsfantaster så lockas de av de mer svårfunna och undangömda platserna. Den här gången hittar pojkarna ingen låda i gömman utan det fynd de visar för Sofia är en avhuggen hand. 

Sofia dras direkt in i ett intensivs polisarbete vilket ställer till en del i hennes planering för dotterns omvårdnad. Hennes gudfar Tord tar gärna hand om lilla Astrid men dotterns pappa Kaj och hans fru  Mette trampar otåligt på sidan för att få sin beskärda tid med Astrid. Här möter vi också flera av de tidigare karaktärerna som Fredrik Fröding och Ida Niemi.

Så här skrev jag i min recension av del två i serien och den passar också i den hör recensionen:
"Det här är en mycket välskriven bok med ett språk som jag tycker mycket om. Det är ett rikt persongalleri med flera nya intressanta karaktärer och en karaktärsutveckling som öppnar upp för ett fortsatt brett händelseförlopp. Författaren lägger ut tydliga spår som ger inviter till en lång spännande serie. Även om upplägget ger fristående delar med avslutande berättelser så vinner jag som läsare på att ha inblick i bakomliggande händelser från del 1 i serien. Det här är verkligen en relationsroman där karaktärernas inbördes relationer är intressanta och väldigt komplicerade, vilket till stor del bygger upp spänningen inför en fortsättning." 

I Av skam berättar författaren sin historia på ett helt nytt sätt och handlingen går tillbaka 60 år i tiden till 50-talet och den gruvdrift som försörjde många av öborna. Som i sina tidigare böcker berör författaren många viktiga ämnen som också påverkar mig som läsare. Alkoholism. psykisk ohälsa, kvinnovåld och förbjuden kärlek är några av dem.. För mig är det här mindre kriminalroman och mer relationsroman än de tidigare böckerna och det passar mig bra. Det skall bli mycket intressant att följa hur Lina Areklews författarskap fortsätter. Vad jag förstått av den information som författaren själv gått ut med på Instagram så blir hon nu också en del i Alex Storms universum.

För ett antal år sedan var Geocaching ett stort samtalsämne i vår familj. Sonens stora entusiasm för skattjakten smittade av sig till ett flertal andra familjemedlemmar. Personligen nöjde  jag mig med att följa jakten på sociala medier genom de fantastiska filmer som de delat på You Tube.

"Geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord som består av GEO från det grekiska geo som betyder jord, mark och CACHING från det engelska ordet cache som betyder gömställe. Uttrycket används också inom datavärlden för att beskriva att datorn tillfälligt gömmer undan något. En svensk direkt-översättning av geocaching är svår, men ett uttryck som beskriver företeelsen kan vara "Skattjakt-med-GPS"." (geocaching.se)

Av skam
Författare: Lina Areklew
ISBN: 9789180061353
Utgivningsdatum: 2023-03-22ˆ
Förlag: Bazar Förlag

(null)