Moussaka som Lågkolhydratkost
Här är min variant av receptet.
Moussaka 4-5 portioner
1-2 auberginer, ca 500 g
Smör eller olja till stekning
500 g färs, nöt eller blandfärs
2 vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
Salt och vitpeppar
Oregano (jag tar också lite basilika 😊 och lite kanel)
1 dl grädde +ev 1/2 dl vatten enligt grundreceptet. (Jag drar oftast ner på mejeriprodukter och tar hälften grädde och hälften vatten).
Oststanning
2 ägg
1 dl majonnäs
2-3 dl riven ost
Jag skär auberginen i skivor och saltar lite på båda sidorna. Det här behövs inte inte enligt receptet i boken, men jag gör det av gammal vana. (Sköljer av saltet innan jag steker skivorna).
Hacka löken och stek den i smör eller olja.
Lägg i färsen och bryn den.
Blanda ner tomatpuré och låt den bryna med lite.
Salta och krydda.
Späd med grädde och vatten och låt köttfärsröran puttra en stund.
Bryn auberguinskivorna i smör eller olja och lägg dem en ugnsfast form. Varva eller lägg alla skivor omlott i formens botten. (Jag varvar).
Fördela köttfärsröra i formen.
Vispa upp äggen och blanda med majonäs och ost.
Slå oststanningen över allt.
Gratinera ugnen till moussakan har en gyllenbrun färg.
Ugn:225 grader
OBS! I den app jag använder ligger både aubergine och tomatpuré högt på histaminlistan.
Grundreceptet finns hos lchfrecept.com och i Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-Kokbok (Annika Dahlqvist och Maria Höglund)
Utgiven: 2009
Förlag: Optimal Förlag
ISBN: 9789172417250