Moussaka som Lågkolhydratkost

Den traditionella grekiska moussakan har aldrig passat min mage. Så har det också varit med den traditionella lasagnen. Kanske är det på grund av béchamelsåsen, de krossade tomaterna, tomatpurén, auberginen eller något annat som jag inte lyckats klura ut. Nu har jag testat flera lågkolhydratsalternativ och det fungerar bättre. En favorit är min egen variant av det första receptet som jag testade ur Annika Dahlqvist och Maria Höglunds LCHF-Kokbok från 2009.

Här är min variant av receptet. 

Moussaka  4-5 portioner 
1-2 auberginer, ca 500 g
Smör eller olja till stekning
500 g färs, nöt eller blandfärs
2 vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
Salt och vitpeppar
Oregano (jag tar också lite basilika 😊 och lite kanel)
1 dl grädde +ev 1/2 dl vatten enligt grundreceptet. (Jag drar oftast ner på mejeriprodukter och tar hälften grädde och hälften vatten). 

Oststanning
2 ägg
1 dl majonnäs
2-3 dl riven ost

Jag skär auberginen i skivor och saltar lite på båda sidorna. Det här behövs inte inte enligt receptet i boken, men jag gör det av gammal vana. (Sköljer av saltet innan jag steker skivorna).

Hacka löken och stek den i smör eller olja.

Lägg i färsen och bryn den.

Blanda ner tomatpuré och låt den bryna med lite.

Salta och krydda.

Späd med grädde och vatten och låt köttfärsröran puttra en stund.

Bryn auberguinskivorna i smör eller olja och lägg dem en ugnsfast form. Varva eller lägg alla skivor omlott i formens botten. (Jag varvar).

Fördela köttfärsröra i formen.

Vispa upp äggen och blanda med majonäs och ost.

Slå oststanningen över allt.

Gratinera ugnen till moussakan har en gyllenbrun färg.

Ugn:225 grader

OBS! I den app jag använder ligger både aubergine och tomatpuré högt på histaminlistan.

 Grundreceptet finns hos lchfrecept.com och i Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-Kokbok (Annika Dahlqvist och Maria Höglund)

Utgiven: 2009
Förlag: Optimal Förlag 

ISBN: 9789172417250

(null)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: