Malma station av Alex Schulman

Ett tåg på väg ut i sommaren. . . .

Under uppstartskvällen av årets Låna & Läs hos Vängåvans bokhandel presenterade jag några böcker som intresserade mig. En av dem var Alex Schulmans nya bok Malma station som hade utgivningsdatum precis i de dagarna. Jag har läst flera av hans tidigare böcker och tycker att han blivit ett strå vassare som författare för varje ny bok som kommit ut. Under hösten är han  trippelaktuell med boksläppet av Malma station, filmatiseringen av boken Bränn alla mina brev och uppsättningen av monologen "Tröstrapporter" med Gustav Skarsgård på Dramaten.

Alla reser mot Malma station men ingen vet hur deras öden hänger ihop. Det här är en berättelse om familjehemligheter som gått i arv genom generationer. Vi får växelvis följa Harriet, Oskar och Yana där tiden flyter samman och nutid blir till dåtid och dåtid till nutid. 

Malma station är Schulmans första roman som skall vara helt och hållet fiktiv. Vilket jag inte riktigt tror för efter att jag läst hans tidigare böcker så anar jag att han bäddat in barndomens händelser och känslomässiga tankar och upplevelse i både språket och karaktärernas agerande. Vardagens små händelser får liv genom hans fantastiska språk, men det är ett djärvt sätt att skriva på där det obegripliga leker kurragömma med det begripliga. Det obegripliga håller mig länge fast i ett järngrepp men när sanningen sakta uppdagas blir allting så klart och begripligt. En obehaglig klarhet som lämnar en bitter eftersmak av utsatthet och att bli bortvald. 

"Tiden gick långsammare nu, man kunde gå i sekunderna."

Jag vet att omdömet om den här boken är väldigt varierande från lågt till högt, men jag håller mig på den högsta delen av skalan och kan inte låta bli att fundera på vad Alex Schulmans nästa drag skall bli.


Malma station
Författare: Alex Schulman
Utgivningsdatum:  2022-08-26
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 9789100191436

🎧 Kristoffer Kamiyasu gör en mycket bra ljudboksinläsning.

(null)

 

*"I takt med att jag lär mig vad jag vill berätta så blir det mörkare och mörkare för var bok som går"

- Alex Schulman

*Intervju: Svenska Yle kultur 2020.

 

Kommentera här: