Lågorna av Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotters böcker om kriminalinspektör Charlie Lager har en speciell plats i mitt läshjärta och den 1 september kom ännu en bok, Lågorna. Den här gånger heter huvudkaraktären Vega Silver och när hon nu återvänder hem till Silverbro kommer ungdomens upplevelser ifatt henne.

Året 1983 försvann femtonåriga Sofia Lo från en fest och hon hittades aldrig. Hennes systerdotter Katja var Vegas bästa vän men efter Vegas flytt till London har de inte träffats. En dag ringer Katja, hon är orolig och vill att vännerna skall träffas igen. Vega reser hem, men Katja är försvunnen och ingen vet vart hon kan ha tagit vägen. 

Här börjar en spännande historia ta form med parallella berättelser från olika tider. Skola, sprit och dysfunktionella familjesituationer blir till en blandning av komplicerade relationer som både upprör och berör. Vad hände sommaren 1983 när Sofia Lo försvann och vad har nu hänt med Katja? När Vera börjar träffa sina ungdomsvänner och söka sig tillbaka i tiden kryper flera obehagliga sanningar fram.

Det här är en spänningsroman och någonting helt annat än Lina Bengtssons tidigare triologi. Visst, den utspelar sig i Gullspång, där författaren växte upp och som nu blivit till Silverbro. De trassliga familjeförhållandena finns också kvar, men det känns som att författaren vidareutvecklat sitt skrivande och är på väg bort från deckargengren. Lågorna är en väldigt bra bok med ett språk som passar mig...

.......men jag väntar och hoppas ändå på en fjärde del om kriminalinspektör Charlie Lager.

 

Jag har den här gången lyssnat på ljudboken där Charlotta Jonsson gör en mycket bra uppläsning.

Så här har jag skrivit om de tidigare böckerna i ett inlägg från juli 2020.
"Jag har också väntat på Lina Bengtsdotters tredje bok. Hennes första bok "Annabelle" blev en succé och uppföljaren "Francesca" var precis lika bra om inte bättre. Jag hade stora förväntningar på den tredje boken "Beatrice" som kom nu den 1 juli och jag kastade mig över den redan första dagen. Kriminalinspektör Charlie Lager är en speciell personlighet med en del demoner som hon dras med efter en mycket jobbig barndom. I Karlstad försvinner en nio månaders flicka och Charlie och hennes kollega åker ner för att undersöka fallet. Föräldrarna är mycket chockade men de och andra i parets omgivning verkar hålla inne med sanning kring det förvunna barnet. Chanserna att hitta den lilla flickan levande blir mindre desto fler timmar som går. Precis som i de två andra böckerna knyts Charlies egen barndom och bakgrund in i historien och jag ser Lina Bengtsdotter som en mycket skicklig författare, en av de bästa i Sverige på min topplista."

Lågorna
Författare: Lina Bengtsdotter
Utgivningsdatum: 2022-09-01
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 9789137153544

En längre recension hittar du hos Kapprakt.

(null)

Kommentera här: