En söndagsbetraktelse om hälsans värdering och livsstilsverktyg

Söndag och en ny betraktelse på rätt dag den där gången. Det har varit skolstart och höstens förkylningar har börjat härja ibland barnbarnen. Vi håller oss på vår kant och hoppas vi slipper undan så länge som möjligt. I boken Husmoderns hemkurer och goda råd från 1926 av Kerstin Wernström kan man läsa om olika sätt att förebygga smittan och hur man härdar sig för att tåla hösten och vinterns temperaturskillnader. Genom bad, grundlig vädring av bostaden, motion och en sund kost finns möjligheten att slippa smittan. Inte helt tokiga råd ur en informerande bok för dåtidens vetgiriga husmödrar, långt före datorernas informationskällor och sökmotorer. Men även om förkylning är en återkommande sjukdom som är vanligare under hösten och vintern så finns det inga bevis för att vädret är direkt kopplat till sjukdomen. Den troligaste anledningarna är att vi befinner oss mer inomhus och då också utsätter oss för mer smitta.

Det här tar mig osökt in på en av veckans händelser. 

Jag fick ett meddelande från livsstilsverktyget.se att de saknade mina besök på webben och min förklaring är tidsbrist. För dig som inte har helt koll, så är det ett forskningsteam vid Göteborgs universitetet som upptäckt att en kvart med ett digitalt verktyg varannan vecka kan förbättra hälsan och ge ett nytt sätt att må bättre. Det kan hjälpa många att hantera livets upp- och nergångar och förebygga eller hantera livsstilssjukdomar. När jag läste beteendemedicin och hälsopsykologi på universitetet i Östersund så var jag med i en studie om hur små pauser i vardagen kan ha betydelse för vår hälsa, men studien i Göteborg är mycket mer omfattande än så.

Anders Rosengren är professor och har forskat i över 20 år om hälsa och livsstilssjukdomar. Idén till Livsstilsverktyget kom utifrån frågan, Varför har vi så svårt att prioritera hälsan i vardagen trots att vi värdesätter den så högt? Här finns informativa texter, olika aktiviteter och öppna frågor som sporrar till att använda den senaste kunskapen och prioritera hälsan i vardagen. Jag tycket att det är ett riktigt intressant projekt och det är helt gratis att delta.

 "När vi är närvarande i nuet är vi närvarande i våra liv. Det är motsatsen till att leva ett liv på "autopilot" där vi mer eller mindre mekaniskt gör saker, men utan att uppfatta livets skiftande färger, utan att uppfatta nyanserna och rikedomen i varje ögonblick. Vi kanske upplever oss fångade i "bruset" och uppmärksamheten hoppar utan styrsel mot den eller det som skriker högst."

Vill du läsa mer eller kanske anmäla dig till studien så gå in på  www.livsstilsverktyget.se

Jag skall i alla fall försöka ge studien mer tid för där finns en stor samling av forskningsrön och kunskap. Allt  är pedagogiskt paketerat för att vara lätt att ta till sig och sedan testa i vardagslitet.

 I dag avslutas världsutställningen om Titanic här i stan och vi är som oftast sen på bollen, men har en av dagens sista besökstider inbokade.  

Trevlig Söndag!     

Hela Livet - Anders Rosengren 

ISBN: 9789113115481

(null)Kommentera här: