Wayne och Cecilia av Olle Håkansson

Nu är det dags för en lokal författare igen.

Olle Håkansson skriver om Wayne Lundberg, utredare vid Sundvallspolisen och i våras kom hans tredje bok i serien Wayne och Cecilia. Jag har inte läst de två första delarna men del tre är en välskriven och skickligt ihopsatt deckare med många intressanta karaktärer, så med stor sannolikhet kommer jag också att läsa de första delarna.

Torsdag 25 oktober 2002. 

Klockan är 21 och Cecilia Hagman stänger och larmar dörren till Coop-butiken i Hassela. När hon kommer ut på gården upptäcker hon att hon glömt byta sina röda inneskor mot kängor, men struntar i det och kör med sin klarröda VW Golf mot lägenheten på Riddargatan i Sundsvall. Hon kör förbi Sänningstjärn och Malungen mot Långskog, men plötsligt upptäcker hon något vid vägkanten. I det kompakta mörkret står en man som troligast fått motorstopp. Hon känner igen mannen och erbjuder honom hjälp, viket visar sig vara ett mycket dumt beslut för hon kommer inte hem till Sundsvall den kvällen.

När polisen får information om försvinnandet tar Wayne Lundberg det inte på så stort allvar. Men Cecilias barndomsvän Jenny Nilsson som arbetar som ordningspolis ser saken från en annan sida och hon vet att Cecilia aldrig skulle försvinna utan att höra av sig. Wayne ger sig och tillsammans åker de till Hassela för att ta reda på vad som kan ha hänt. Sakta går utredningen framåt, men hela tiden tillkommer nya obehagliga händelser som anknyter till fallet. Tiden går och Wayne och hans poliskollegor arbetar hela tiden mot kockan i sitt sökande efter den försvunna Cecilia.

Det här är en mörk bok om sjukdom och bråd död med en berättarteknik som ger flera berättarröster. För mig som läsare är den här boken sprängfylld med detaljer och platser där igenkänningsfaktorn är enorm. Jag har aldrig tidigare läst en bok som på samma sätt tagit mig till miljöer från barndomens tassemarker till de gator som jag sedan varit bosatt på och rört mig kring som vuxen. Den som har anknytning till Hassela och Sundsvall och den del av Attmar som ligger däremellan får här en extra kryddning i sin läsupplevelse.

Wayne är en sympatisk man som det är lätt att tycka om, tvåbarnspappa, änkling men nu sambo med sin kollega Lottie. Hans ålder börjar ställa till en del problem för honom men de åren har också gett honom kunskap och erfarenheter som gjort honom till en uppskattad arbetskollega och en duktig polis.

Det är så många saker jag skulle kunna skriva mer om här, som mina minnen från Gryttjen, om baden i sjön, om mörka spännande kvällar på Sänningstjärn och mitt samband till polishunden Ramses. Kanske har jag mött huvudkaraktärerna under alla mina år på Baldersvägen och Västergatan eller varför inte på konsumbutiken i Haga. Allt det som lyft min läsupplevelse en extra dimension, men som inte är relevant för den här recensionen. 😊

En fundering som slog mig gäller Waynes mående, eftersom det påverkas av GIF Sundsvalls resultat ute på planen. Förhoppningsvis kommer en del fyra med mer information om det.

Olle Håkansson bor i Sundsvall och har tidigare skrivit böckerna Wayne går på casino och Wayne åker till Costa del Sol.

Wayne och Cecilia
Författare: Olle Håkansson
ISBN: 9789189480124
Utgivningsdatum: 2022-05-20
Förlag: Vulkan

 Boken Finn’s som både ljud- och e-bok.

  (null)
Kommentera här: