Ur sprucken jord av Gunvor Härenstam

"Gatlyktorna gjorde ljusa fläckar mot gatstenarna, men i övrigt var staden höljd i ett kompakt mörker när jag kände marken skaka under mina fötter."

 När Zara vaknar upp till ett meddelande från OSAP (Greklands statliga organisation för jordbävningsskydd) med vädjan om frivillig hjälp till den drabbade staden Rion, släpper hon allt och anmälde sig som volontär. Hon hade som femåring upplevt ett jordskalv och tappade då för några sekunder kontakten med sin mamma. Turligt nog fann hon snabbt sin mammas hand igen, men det ögonblicket förföljer henne och blir upprinnelsen till hennes handlande i staden Rion och även flera år senare.

Bland tegelstenar och murbruk möter hon Nadja, en liten flicka som lämnat sin döda mamma i ett raserat hus och därefter irrat runt på närliggande gator. Zara ser till att flickan får hjälp på sjukhuset men kan inte lämna henne där. Mot alla regler tar hon först flickan med sig men eftersom det ger konsekvenser för flera inblandade så bryts deras kontakt. Zara tänker ofta på Nadja men hon är inte anhörig och får då ingen information om var flickan befinner sig.

Zara lever sitt liv i staden Patras, med böljande omgivningar av vinodlingar. Dagarna och livet går vidare med ett förhållande, sedan en separation och ett arbete som seismolog. En dag elva år senare står Nadja där utanför Zaras dörr, med en oförutsedd men bedjande fråga ….vill du bli mormor till mitt barn?

Det här är en känslosam och berörande berättelse om utanförskap, omsorg om medmänniskor, moral och etik. Lite speciell till skillnad från många av de böcker jag läser men den är både läsvärd och tänkvärd. Av ren nyfikenhet hade jag gärna sett ett mer utdraget avslut men vem vet, kanske får boken en fortsättning. Utifrån etiska principer finns här många saker att fundera på. Det är aldrig lätt att förutspå reaktioner och handlingar när vi utsätts för överraskande händelse och utmanande prövningar Det är lätt att ha en etisk ståndpunkt men inte lika lätt när de blir till ett moraliskt dilemma.

Jag har med stort intresse följt Zaras arbetsuppgifter som seismolog, ett yrke som jag inte visste någonting om tidigare. Även om vi nordbor lever i säkrare områden så känns det tryggt att veta lite om hur arbetet fungerar. Zaras arbete består av beräkningar, att följa mätvärden och kontrollera återkommande spänningar i jordskorpan. När de efterföljs av ett jordskalv behöver teamet sätta in effektiva insatser, vilket inte alltid är så lätt. Insatserna kan ofta rädda liv men de kan också bli stora onödiga kostnader om allt inte utvecklas som beräknat. Zaras chef är inte alltid så lätt att samarbeta med och hans analoga iver uppskattas inte alltid av henne som känner sig mer trygg i den digitala världen.

Gunvor Härenstam vann andrapriset i Tidningen Skrivas sommarnovelltävling 2017. Hon har gett ut tre böcker och medverkat i flera antologier.

Tack! Miramir Förlag  och  Whip Media för att jag fick möjlighet att läsa den här boken.

Ur sprucken jord
Författare: Gunvor Härenstam
ISBN: 9789189707115
Utgivningsdatum: 2022-09-22
Förlag: Miramir Förlag 

  (null) 

Kommentera här: