Söndagsbetraktelse och berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull

Förra veckans betraktelse satte fokus på det "goda mötet" och den här inlägget får ta vid där det slutade.

Vi har tillbringat fyra dagar i Solllefteå med seniorsemester på Hallstabergets hotellanläggning. Spa, bokläsning, promenader och god mat. Jag har också hunnit med en hel del skrivarbete. En bubbelpool på en spaavdelningen är en bra plats för goda möten. Där diskuterade vi olika hotells faciliteter, norrlands infrastruktur och norrländska sevärdheter med daglediga seniorer och med kvällslediga yrkespendlare. Vita dukar och brutna servetter i kombination med personlig service av trevlig personal gjorde dagarna extra bra. 

På lördagens lunchcafé i vår lokala kyrka berättade Pradyumnar Kumar Mahanandia om sitt liv. Han föddes som fattig och kastlös (oberörbar) i en liten by i Orissa i östra Indien. Byn ligger inte långt ifrån den plats där Mowgli föddes  (Rudyard Kiplings novellsamlingar i In the Rukh från 1893 och Djungelboken från 1894.) Mowgli är annars ett mycket vanligt namn på pojkar i det området. Pradyumna Kumar kallar sig Pikej och har levt  med astrologens profetia under hela sitt liv. "Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken". Hans liv var mycket varierande, den ena dagen svalt han och sov på gatan och nästa dag blev han inbjuden till premiärminister Indira Gandhi för att måla hennes porträtt.

När han träffade Lotta von Schedvin från Sverige föll profetian in och här började en kärlekshistoria som ingen kan låta bli att beröras av. Lotta åkte hem till Sverige och Pikej köpte en begagnad damcykel och cyklade  landvägen mellan Asien och Europa till Sverige. Under resan försörjde han sig på porträttmålning och gästfrihet hos de människor han mötte. Det här hände på 70-talet och Pikej och Lotta är i dag gifta och har två barn. 

En livsberättelse och en kärlekshistoria utöver det vanliga där mötet är en viktigt faktor, både det sociala och det mellanmänskliga.

I boken New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull förmedlar Per J Andersson Pikejs historia. Jag vet inte om boken finns som pocket fortfarande men den finns som e-bok och ljudbok. Jag har precis börjat lyssna på den som ljudbok på Storytel.

""New Delhi-Borås" lär oss att allting faktiskt är möjligt. Verkligheten överträffar dikten och kärleken övervinner allt. Det enda som behövs är tillförsikt, envishet och en begagnad cykel."

Någon mer som lyssnat till deras fantastiska berättelse och läst boken?

Trevlig söndag! 💕

Skriv gärna en kommentar här eller ett meddelande på basilica@live.se om dina tankar kring möten. Jag finns också på instagramkontot @basilica55, följ mig där om du vill läsa mina boktips.

New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull
Per J Andersson
Utgiven: 2017-03-06
Förlag: Bonnier Audio
ISBN 9789176515389

Det mellanmänskliga
Martin Buber
Utgiven: 1995-06-01
Förlag: Dualis
ISBN: 9789187852183

  (null)

 
 
 
 
 
 
 
 
1 Linda:

skriven

Tack för tipset. Den boken ska jag lyssna på.

Svar: 😊
BASILICA
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: