En veckobetraktelse med mötet i fokus.

Måndag morgon och dags för veckans reflektion. Det blev en väldigt intensiv vecka och helg för Sundsvall med omnejd bjuder på många intressanta upplevelser.

Först ett författarmöte med Björn Ranelid. Det är inte första gången vi möter honom i bokhandeln men jag kan inte låta bli att påverkas av hans ordkonst och speciella metaforer. Jag har inte läst hans senaste bok men den finns på min läslista så någon gång under vintern kommer den på tur.

Tony Irving och Ann Wilson besökte Stadshuset i torsdags och deras berättelser var berörande och tänkvärda, men det blev också en kväll med dans  och mycket humor.

Genom mitt tidigare arbete kom jag i kontakt med flera kvinnor från Eritrea och Etiopien. Deras livsberättelse rörde mig och deras matkultur och religion intresserade mig speciellt. Under fredagskvällen bjöd kyrkan in till en kväll med mat och musik från de båda länderna och deras kaffecermoni var något utöver det vanliga.

Lördagens stenstadsdag och höstbokmässa gjorde Sundsvalls centrala del till en folkfest. Jag träffade flera intressanta författare och upptäckte en bra restaurang för att äta mat som passar oss. En dag för många sociala möten och en viktig dag för handel och restauranger.

Tvillingarnas 40-års firande har inte riktigt avslutats så på söndag bjöd de släkten på smörgåstårta i Emma Selinas nyinköpta hus. Kvällen avslutade gubben och jag (och nära vänner) tillsammans med Py Bäckman och en fantastik kyrkokör. Tredje gången vi lyssnarnar på Py och hon överraskar varje gång med musikalisk magi.

Min sammanfattning av den här mycket intressanta veckan blir vikten av det goda mötet. Martin Buber skriver i sin bok "Jag och Du att "Allt verkligt liv är möte". Det är svårt att låta bli att fascineras av tanken att det behövdes ett möte för att jag skulle bli till, det behövdes möten för att jag skulle utvecklas till den jag är i dag och det behövs möten för att jag skall fortsätta att leva.

Möten mellan människor är grunden för allt liv och som pensionär har mötet och den sociala samvaron en väldigt stor betydelse. Visst.... jag älskar att sitta på min kammare med en bok och en stickning, men i längden räcker inte det. Det fysiska mötet med medmänniskor behövs, det ger glädje och meningsfullhet. Men det är viktigt att vi ser varandra som individer och inte som en i mängden. Predikanten Tomas Sjödin, som föreläser och skriver om människosyn och möten menar att det goda mötet inte uppstår hur som helst, för om ett möte skall bli nytt och inte en repetition av tidigare möten fodras det öppenhet och närvaro.

 "Kanske är varje möte som klippans möte med en enstaka våg – den gör till synes ingen skillnad, men våg efter våg, möte efter möte kommer att (om)forma även den hårdaste klippa."

Emanuel Ezra (Det goda 

  • ISBN: 9789113080420
(null)

(null)

(null)

(null)


Kommentera här: