Blindspår av Jonas Moström

Nu är höstens nya "Moström" läst.

Jonas Moströms nya bok Blindspår är inte bara läsvärd, den öppnar också upp för många tänkvärda frågor och reflektioner. En bok som kännns viktig och som berör.

Allt börjar med att skådespelerskan Helena Melvinder blir knivhuggen till döds i sitt hem i Uppsala. Kriminalkommissarie Johan Axberg inleder en utredning tillsammans med sitt arbetsteam där psykiatrikern Nathalie Svensson ingår. Helenas son Elias har Down syndrom och bor på ett boende i närheten, men tillbringat också en hel del tid hemma hos sin mamma. När polisteamet kommer till mordplatsen finns Elias och hans kontaktman Benny från boendet där, Benny har hittat Elias blodig vid mamman kropp och larmat polisen. Det finns inget mordvapen i bostaden men i badrummet ligger en kniv och en täljd träfigur som förbryllar poliserna. Träfiguren föreställer en person utan ansikte och den blir sedan en viktig pusselbit i utredningsarbetet. Elisas har svårt att redogöra för händelsen, men kan han verkligen ha mördat sin mamma och vem är "dum kompis" som han ofta upprepar under förhören. 

Förutom utredningsarbetet, vardagens livspussel med barn från tidigare förhållanden så brottas Nathalie och Johan med personliga frågor som måste beslutas inom snar framtid. Även om deras relation är stabil så ser de inte helt lika på den gemensamma framtiden.

Blindspår är den nionde delen i serien om Natalie Svensson och i mitt tycke en av de bästa. Jonas Moström har tidigare tagit upp många viktiga medicinska och etiska ämnen och eftersom han är läkare så upplevs de alltid äkta och trovärdigt, men här finns något djupare och ännu mer äkta. Den tystlåtne men charmige Elias berör mig som läsare och det märks att Moströms egna känslor och erfarenheter sätter prägel på karaktären och på flera av bokens etiska och moraliska frågeställningar.

Jag tycker om Jonas Moströms sätt att skriva, det är enkelt och lite förutsägbart språkmässigt, men mordgåtan och handlingens frågeställningar finns med ända till bokens avslut. Kanske är Johan Axberg och Natalie Svensson inte de bästa utredarna i andra polisers ögon men som läsare blir den här blandningen av relations- och kriminalroman en mycket underhållande läsning. Nu väntar jag på seriens nästa bok och som alltid håller jag tummarna för att den skall utspelas sig i Sundsvall.

 

Blindspår
Författare:
 Jonas Moström
ISBN: 9789113108070
Utgivningsdatum: 2022-09-05
Förlag: Norstedts

 
 
 
 

Kommentera här: