Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

Nu går vi mot första advent och en lång julhelg väntar. Visst är det någonting speciellt med att läsa julböcker när mörkret lägger sig och julförberedelserna drar igång. Det är nu och en tid framöver som jag behöver de här böckerna som mest. Det vet MiaMaria på bokhandeln så hon tipsade mig om Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth. När jag hämtade boken så upplyste hon mig också om författarens besök i boklådan några dagar senare, men då var jag tyvärr upptagen.

Jag började läsa boken med en mycket ambivalent känsla. Den första delen gav mig intrycket att vara ännu en av de böcker där hjärta, smärta och återkommande tinderdejter stod i fokus. Men det kom en ändring där hjärta fick en annan innebörd och min nyfikenhet på bokens fortsättning tog vid. Visst har huvudkaraktären Elsa förträngda känslor och hennes vän Sofia har precis mist sin pappa, men här berörs också ämnen som ensamhet, vänskap och medmänsklighet. 

Sofia har vid uppläsningen av pappans testamente fått en summa pengar i ett kuvert och en handskriven lapp med texten "Öronmärkt till okloka idéer". En uppmaning som resulterat i den enkla grundidén att besöka ensamstående och sörjande människor i behov av julfirande. Motvilligt går Elsa med på att hjälpa Sofia och tillsamman planerar de för sju dagars själavårdande under vinterns mörkaste dagar fram till julafton. Sofia hyr en skåpbil som inreds för julfirandet och döps till Gloria. Innan premiärturen får allt en vändning när Sofias mamma inte klarar av sorgen efter sin man och dottern får lämna allt och åka hem till Luleå och barndomshemmet. Plötsligt står Elsa ensam med en dekorerad skåpbil på sin parkering och en bunt utskrivna listor med namn och adresser att besöka. Till det en rad av antecknade regler och förmaningar som hennes vän lämnat i bilen. Med klappande hjärta och orolig mage börjar hon sitt samaritarbete. Det visar sig vara en svårare uppgift än hon befarat, men med stöd av de nyfunna vännerna Julia och Britt startar hon uppdraget.

Som medmänniska behöver Elsa fokusera, vilket inte alltid är så lätt på grund av en påhejande Sofia, en påträngande sms:ande tomte och en bullbakande tonåring. Precis som Martin Buberg skriver i sin bok Det mellanmänskliga att "Det mesta av vad som i våra dagar kallas samtal borde snarare betecknas som prat." Han menar att om ett äkta samtal skall kunna komma till stånd måste var och en som deltar i samtalet bidra med sig själv. Som medmänniska kan vi på olika sätt närma oss varandra, vi kan vara iakttagare, betraktare eller bli delaktig i samtalet. Att vara delaktig kräver en extra dimension av känslomässigt utrymme och inget av det här tror jag att Elsa och Sofia var beredda på när de planerade sitt projekt.

Berättelsen om Julakuten för ensamma hjärtan är en tänkvärd bok. Att känna sig ensam över julen är säkert vanligare än vi tror. En del har ingen att fira med, andra avstår från de stora släktkalasen av olika anledningar och många känner sig utanför även om de firar julen tillsammans med någon annan. Det är också ett tabubelagt ämne som vi drar oss för att prata om. Callum Bloodworth sätter här ord på ett stort problem och visar på att det finns flera alternativ förutom det klassiska julfirandet. Därmed inte sagt att det är enkelt att möta människor i juletid när känslor och minnen styr. Här kliver Elsa in i någon annans sfär, någon som i jultid kanske är extra sårbar och då också extra rädd om sin egen integritet 

Även om Elsa och Sofia har en bra och behjärtansvärt idé så griper de inte riktigt tag i mig, som med många andra böcker behöver jag kanske en bok till för att hitta deras personligheter och lära mig uppskatta deras sms och konversationer om halvklädda tomtar. Däremot tycker jag om bokens tema och den julkänsla den förmedlar. Hyrestanten Britt och hennes barnbarn Julia skulle jag gärna ha som sällskap till en kopp kaffe och en nybakad lussebulle.

Det här är en välskriven berättelse fylld av julkänsla. Den bjuder på bjällerklang, känslosamma återföreningar och hembakta lussebullar. Allt levererat som en mobil julakut på hjul.

Callum Bloodworth har tidigare skrivit 36 frågor om kärlek och ungdomsromanen Berätta tre saker.

Julakuten för ensamma hjärtan
Författare: Callum Bloodworth
ISBN: 9789180065016
Utgivningsdatum: 2022-10-18
Förlag: Bazar Förlag

 
Dammråttorna i boklådan, Ina och Mia (@wowzadelux) möter författaren Callum Bloodworth
Vängåvans bokhandel Sundsvall
Foto: Lotten Glans
 
 
  • ISBN: 9789180065016