Jul i rampljus - Ulltunaserien av Amanda Hellberg

Jul i Krinolin av Amanda Hellberg förförde mig genom sitt vackra bokomslag och gav mig julstämning, frestande chokladgodis och lite minnen från ungdomens bok och filmvärld. Den gav  Jane Austen känsla och jag kom på mig några gånger med att undra över hur scenerna skulle vara i en romantisk film i 1800-tals stil. 

Hösten efter kom del 2  i serien Jul i Rubinrött och hade ett lika förförande omslag men ingen direkt fortsättning på den första boken. Jul i Rubinrött är också den en herrgårdsroman i 1800-talsmiljö. Förutom kärleken finns här också ett mörker som kommer ur ett våldsamt äktenskap med rädslor och kvinnofrågor som alltid är lika aktuella, oavsett om bokens handling rör sig på 1800-talet eller 2021.

Inför julen 2022 har jag nu läst den tredje delen Jul i rampljus som precis kommit ut. Här har omslagets färger tonats ner en del men är lika inbjudande till läsning. Handlingen utspelar sig under vintern 1902 och Harriet Hjort har efter en tragisk barndom hittat sin trygghet i ett teatersällskap där hon sjunger och har en framträdande roll. Ett stort stöd i gruppen är den blinde pianisten Isak. När hon ser att den kände teaterdirektören Josef Stål söker en sångerska till huvudrollen i hans uppsättning av Snöprinsessan på stora scenen i Göteborg, reser hon dit. Hennes teatersällskap behöver pengar, men klarar Harriet av att sjunga med någon annan pianist än sin vän Isak? Hon får rollen och kastas in i en drömlik värld där ytterligheter som manipulativa krav och lockelser ställs mot sann kärlek och passion.

Efter ett långt liv med facklitteratur och vetenskapliga forskningsrapporter så blev mina första år som pensionär en tid för att söka mig fram bland många olika genare. Jag är fortfarande inte riktigt bekväm i må bra och romansens bokvärld men jag börjar sakta finna mig tillrätta. Det finns något lockande i att lägga kriminalromaner och annan tyngre skönlitteratur åt sidan och bara drunkna i en värld av kravlös underhållning. Jag roas av de charmiga historierna i de här böckerna, lite för mycket romans för min smak men jag vet att ni är många läsare där ute som älskar den delen i både filmer och böcker. Några saker som påverkar mig i läsningen är när det övernaturliga blandas in och när värderingar kanske inte alltid hör hemma i den tidsepok som böckerna utspelar sig. Men i bokvärlden intalar jag mig ofta att släppa greppet och bara följa med, att strunta i analyser och reflektioner och bara njuta av alla händelser.

Tre intressanta berättelser, kanske lite naiva och förutsägbara, men med både glädje och mörker. Lättlästa, med ett vacker språk och ibland riktigt ljuuuvliga  (som böckernas huvudkaraktärer själva skulle ha utryck det) 

Tycker du om snövita jular, herrgårdsbaler och historiska feelgoodromaner från slutet av 1800- och början på 1900-talet så läs hela Ulltunaserien av Amanda Hellberg.

En julboksserie från Lovereads med underbara omslag av formgivaren Anna Henriksson. Hon vill förmedla en känsla och att omslaget skall väcka någon slags reaktion hos betraktaren. Skönheten sitter i betraktarens ögon och i mina ögon har hon verkligen lyckats. Jag var in hos @bokhandlarn på Vängåvans i bokhandel i går och där lyste de här böckernas omslag upp som julgodis inne i butiken.

 

Boken finns också som ljud och e-bok. Uppläsare: Julia Dufvenius.

Jul i rampljuset
Författare: Amanda Hellberg
Del 3 i Ulltunaserien
ISBN: 9789188803368
Utgivningsdatum: 2022-10-24
Förlag: Lovereads 

Jul i rubinrött
Författare: Amanda Hellberg
Del 2 i Ulltunaserien
ISBN: 9789188801968
Utgivningsdatum: 2021-10-14
Förlag: Lovereads

Jul i krinolin
Författare: Amanda Hellberg
Del 1 i Ulltunaserien
ISBN: 9789188801807
Utgivningsdatum: 2020-10-07
Förlag: Lovereads

(null)

 
media.bonnierförlaget.se (foton 3D)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: