En ny söndagsbetraktelse om hälsans mysterium, hjälpsändningar och känslan av sammanhang

Söndag igen och årets första snö ha kommit. Jag går fortfarande kvar i en dimma efter årets deckarfestival som gav mersmak, inte bara för böcker i deckarriket utan i läsningens hela fantastiska värld.

Jag läser oftast nyutkomna böcker. Många av dem glöms lätt bort i den stora ström som kommer ut varje år, men det finns också de som dröjer sig kvar och som jag läst om ett flertal gånger. Jag vet att många läser mina söndagsbetraktelse och därför planerar jag att under de kommande söndagarna  fortsätta att uppmärksamma några av de böcker och författare som blivit ett extra ledljus i min och många andras vardag. 

De sista kartongerna inför årets julsändning till Ukraina är packade. Jag är så glad över att Elin i Söråker nu tar över och hämtningen framöver kommer ske från henne. Det har blivit många sändningar från vårt garage under åren och det har känts bra att kunna vara en del i det kugghjulet. Men allt har sin tid och vårt garage behövs till bilen under kalla vintrar. Men det känns fortfarande lika viktigt att skicka kläder och annat som behövs på barnhemmet och i byarna runtomkring. Kriget har gjort deras liv extra påfrestande nu och vi som skickar paket uppdateras och kan varje vecka se bilder och följa hur deras vardag ser ut. Men jag har inte tillstånd att lägga ut några bilder från barnhemmet här. Att kunna följa sändningarna från start till slutmål och sedan se hur de används och vilka som har behov av dem, ger en Känsla Av SAManhang eller KASAM som Aron Antonovsky beskrev det. Vårt arbete  blir begripligt, hanterbart och det känns också väldigt meningsfullt. Att även kunna lägga det här inlägget under kategorierna Logoterapi och Hälsa känns bra. 

Aaron Antonovskys bok Hälsans mysterium är alltid aktueå. För även om ingen av oss kan påverka det som sker ute i världen så kan vi påverka våra egna tankar och handlingar. Boken gavs ut 1991 första gången i Sverige och har sålt i 40.000 exemplar sedan dess. (Akademibokhandeln.se)

 Från ett tidigare inlägg jag gjort om boken:

"Känsla av sammanhang" förkortas oftast KASAM. Begreppet som myntades av Aaron Antonovsky lägger fokus på hälsa och på vår förmåga att hantera utmaningar. Vad det är som får oss att må bra, i stället för vad det är som gör oss sjuka. Hälso och sjukvården har begränsade möjligheter att påverka folkhälsan och jag har någonstans läst att minst 70 % av orsakerna till dålig hälsa går att påverka genom egenvård. Aaron Antonovskys bok "Hälsans mysterium" har betytt mycket för vändningen inom medicinsk forskning. Från att ha varit helt koncentrerad  på sjukdomsförloppet och patogenesen till att se på friskfaktorerna och salutogenesen. Vårt dagliga liv är fullt av påfrestningar, motgångar, krav, konflikter och problem som måste lösas och allt det där klara vi mycket bättre om vi känner meningsfullhet i vardagen, om vi begriper det som händer och om vi kan hantera det som sker.

Det är viktigt för mig att ha människor i min närhet som kan "tända ett ljus". De som tvärt om framförallt släcker ljus och "förbannar mörker" fungerar  som "patogena faktorer".

Hälsans mysterium 
Författare: Aaron Antonovsky
FörfattareISBN: 9789127110274
Utgivningsdatum: 2005-11-21
Översättare: Magnus Elfstadius
Förlag: Natur & Kultur Akademisk

(null)

                  Sticksjön 19 november 2022Kommentera här: