Bönbröd till advent - lussebullar och saffranshjärtan

För några år sedan var intresset för bönbröd stort på sociala medier och det såldes också ute på julmarknader. Många som vill undvika gluten och socker har upptäckt att bönbrödet är både gott och nyttigt. Jag ser att intresset för julrecepten ökar här nu så jag gör ett nytt inlägg om det här gamla tipset inför 1:a advent.

Lussekatter
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
1/2-1 paket saffran, 0,5 g
2 -3 msk socker eller lättströ.  2 tsk vanillinsocker blir också gott i.  (Det här brödet blir inte så sött,  vill du ha ett sötare bröd ta då mer socker.)

Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare (det gör jag). Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Baka sedan ut till 8-10 lussekatter. Pensla med ett uppvispat ägg och stick ner några russin. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.

Hjärtformade frukostscones med saffran, torkade aprikoser, russin och tranbär.

1 paket stora vita bönor ca 280 g 

2 tsk bakpulver 

2 msk äppelcidervinäger 

2,5 msk fiberhusk 

3 ägg 

1/2-1 paket saffran, 0,5 g 

1-2 msk socker eller lättströ.  2 tsk vanillinsocker blir gott här också.  (Det här brödet får en sötma av den torkade frukten,  men vill du ha ett sötare bröd så ta då mer socker.) 

1 msk sesamfrön 

Hacka 1 msk russin, 2-5 aprikoser och 1 msk tranbär till mindre bitar (3 msk russin går också bra).

Mixa allt med stavmixer eller kör i en matberedare. Blanda sist i den  torkade frukten. Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Platta ut en stor kaka  och ta ut lagom stora hjärtformar,  8-10 st. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.

Om degen är kladdig så använder jag lite kassavamjöl eller maizenamjöl för att förhindra att degen fastnar på bänken, då är de fortfarande glutenfria.


Vita bönor innehåller 15 g kolhydrater och 107 kcal/ 100 g. Det är högre mängd kolhydrater än vad som rekommenderas vid lchf och lågkolhydratskost, men de ger en långvarig mättnad och ett mindre hoppande blodsocker. Torkad frukt passar naturligtvis inte heller som lågkolhydratskost men för alla som vill äta för att må bra så är bönbröd ett bra alternativ på fikabordet. 

Fler tips om bönor finns i boken:

Låt bönor förändra ditt liv : kokboken
Författare: Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson, Birgitta Höglund
ISBN: 9789188917478
Utgivningsdatum: 2020-07-28
Förlag: Bladh by Bladh

 
Lussekatter och saffransscones 
Fler tips och idéer som går att göra av samma grundrecept.

Orginalreceptet på bönbröd kommer från Carita Porsetun.

 
Kommentera här: